Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video În plin scandal de boicot, o colaborare româno-austriacă merge mai departe. Investiție de 4 miliarde de euro

În plin scandal diplomatic între Bucureşti şi Viena, una dintre cele mai importante înţelegeri de business merge mai departe. OMV Petrom, companie cu acţionariat majoritar austriac, şi Romgaz, concesionarii perimetrului de gaze Neptun Deep din Marea Neagră, au depus actele pentru etapa de producţie de gaze. 

de Lucia Cujbă

la 14.12.2022 , 19:41

Neptun Deep este considerat cel mai mare proiect energetic al României. Perimetrul din Marea Meagră, aflat la 200 de kilometri de uscat, conţine 84 de miliarde de metri cubi de gaze, echivalentul a şapte ani de consum pentru ţara noastră.

Gazele vor fi scoase de austriecii de la OMV Petrom si de compania de stat Romgaz

În vară, Romgaz a cumpărat licența de la americanii de la Exxon: un miliard de dolari a plătit statul român. Exploatarea va începe, cel mai probabil, anul viitor, iar prima moleculă ar putea fi extrasă în 2027.

Vezi și

Fiecare dintre cele două companii ar urma să investească câte două miliarde de euro în proiect. Statul va împărţi veniturile cu firmele care vor aduce în sistemul naţional gaz din mare, în proporţie de 60-40%.

Pe acelaşi subiect

În aceste condiţii, România ar putea renunţa complet la gazul rusesc. Iar asta ar putea fi o veste bună şi pentru consumatori, care ar putea primi facturi mai mici. Tot astăzi, Fondul Proprietatea a anunţat că şi-a lichidat deţinerea la Petrom. A vândut pachetul de 3% către o entitate necunoscută, cu 764 de milioane de lei. Potrivit unor surse din piaţă, Fondul ar urma să se retragă din România. 

Gazele din perimetrul Neptun Deep, de importanță strategică pentru România

Luna trecută, preşedintele Klaus Iohannis a reiterat importanţa strategică a proiectului Neptun Deep pentru România şi a solicitat conducerii OMV începerea cât mai rapidă a exploatărilor offshore în cadrul perimetrului deţinut de Romgaz şi OMV Petrom, având în vedere că legea offshore este una favorabilă şi se află în vigoare.

Conducerea OMV a prezentat cu acea ocazie stadiul proiectului şi paşii cheie realizaţi, asumând angajamentul de a adopta decizia finală de investiţie la mijlocul anului 2023, astfel încât exploatarea gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep să demareze cât mai curând posibil.

În 2008, OMV Petrom a format un Joint Venture cu ExxonMobil în vederea explorării blocului Neptun în zona de mare adâncime a Mării Negre. Perimetrul se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 7.500 kmp cu adâncimi ale apei care variază între 100 şi 1.700 metri.

Participaţia ExxonMobil a fost achiziţionată ulterior de S.N.G.N Romgaz S.A. Finalizarea tranzacţiei şi transferul tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră, a fost anunţată în vara acestui an.

Lucia Cujbă Like

Am tocit la matematică într-un mare stil. Calcule, ecuații și formule – toate îmi displăceau profund. Evitam cifrele. Preferam să plutesc printre idei și să caut cuvinte. Multe, încărcate de sens.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » În plin scandal de boicot, o colaborare româno-austriacă merge mai departe. Investiție de 4 miliarde de euro