Centrele de evaluare pentru Covid s-ar putea transforma în centre de permanenţă. Ce pacienţi vor fi primiţi
Centrele de evaluare pentru Covid s-ar putea transforma în centre de permanenţă. Aici ar urma să vină pacienţii cu probleme medicale care nu reprezintă o urgenţă. Ministerul Sănătăţii vrea astfel să mai elibereze camerele de gardă din spitale, mereu aglomerate. Medicii spun că cel puţin jumătate din cei care ajung în unităţile de primire urgenţe şi-ar putea rezolva problemele în ambulatorii sau la medicii de familie.
De Redactia Observator la 29.08.2022, 20:13- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
După mai bine de doi ani de pandemie şi odată cu scăderea numărului de cazuri de covid, românii încearcă să-şi rezolve şi alte probleme de sănătate. "Din nefericire românii încă se duc la camera de gardă pentru absolut orice cu şi fără rost în principal pt că nu au asigurări de sănătate şi alte servicii de sănătate nu pot accesa, rar din cauză că au o urgenţă majoră", a declarat Eva Cristescu, medic de familie. Camerele de gardă sunt adevărate furnicare, iar coada care începe în spital se termină afară. Pentru a le degreva, ministerul Sănătăţii vrea să transforme centrele de evaluare covid în cabinete pentru urgenţe medii şi minore.
Dacă ideea pare bună, rămâne problema deficitului de personal
"În fiecare localitate, mai ales în oraşele mici e bine să existe un astfel de centru care poate să investigheze pacienţii, să le pună diagnosticul, si sa le ofere tratamentul fara să fie nevoie ca aceştia să fie spitalizaţi. Mai mult există şi posibilitatea spitalizărilor de zi într-un astfel de centru ambulatoriu", a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii. "E clar că după pandemie vom avea patologii infecţioase şi nu numai şi vor fi şi atunci pacienţi critici sau forme severe şi ei trebuie să fie evaluaţi în camera de gardă de tip UPU şi în aceste centre de evaluare care să preia formele medii sau sau pacienţii care au forme uşoare", a declarat Adrian Marinescu, director medical la Institutul "Matei Balş".
Dacă ideea pare bună, rămâne problema deficitului de personal. "Ne întoarcem la situaţia anterioară pandemiei şi care va rămâne în continuare cu lipsa personalului pentru zonele defavorizate, oraşele mici, şi nu e vorba doar de medici e vorba de tot personalul medical", a declarat Adrian Marinescu, director medical la Institutul "Matei Balş". "Spitalele mari, în general, au dislocat o parte din cei de la upu şi făceau această evaluare pentru corona, şi atunci ei s-ar întoarce undeva in locurile de muncă de dinainte", a declarat Leonard Bărăscu, preşedinte SANITAS. Ministrul Sănătăţii spune că modificările se vor face într-un termen de doi ani. Acum, în ţară sunt 186 de centre de evaluare covid, 13 dintre ele doar în Bucureşti.