Centrele în care sunt instituţionalizaţi copii, supravegheate video. Proiectul de lege este contestat, pe motiv că ar încălca drepturile celor mici
Centrele în care sunt instituţionalizaţi copii ar uma să fie supravegheate video. Este un proiect al Ministerului Familiei, care vrea să monteze camere de supraveghere în fiecare casă familială unde locuiesc copiii instituţionalizaţi. Autorităţile încearcă să evite cazurile de abuzuri sau de trafic de persoane. Proiectul este contestat, motivarea fiind dată de faptul că ar încălca drepturile copiilor.
De Andreea Petrescu la 19.10.2023, 09:13Cel mai probabil, astfel de scene revoltătoare, în care un agent de poliţie trânteşte la pământ o adolescentă şi ameninţă un băiat, într-un centru de copii din Giurgiu, nu s-ar fi întâmplat. Asta dacă aceste centre ar fi fost suprvegheate video. Un astfel de proiect este în lucru la Ministerul Familiei.
Centrele în care sunt instituţionalizaţi copii, supravegheate video
Andreea Petrescu, reporter Observator: Camerele de supraveghere ar trebui montate în bucătării, în sălile de mese, în acele camere care se desfăşoară activităţi comune, pe holuri dar şi la toate căile de acces, dar şi în exterior, acolo unde există curte.
Natalia Intotero, ministrul Familiei: Persoanele care vor avea acces la aceste baze de date categoric că trebuie să fie abilitate din partea instituţiilor, să aibă ORNIS dacă este cazul fără a exista riscul ca imagini de acolo, ca informaţii de acolo să poată să iasă în spaţiul public şi toate acestea vor fi folosite în caz de urgenţă. Nu e o pedeapsă pentru angajaţi, ci este o posibilitate de a stopa orice abuz asupra beneficiarilor şi o linişte pentru fiecare instituţie în parte.
- Momentul în care un polițist trântește la pământ o adolescentă, la centrul Ansaloni din Giurgiu: "Fir-ați ale...
- "Dacă îţi mai aud o dată gura, te omor!" Copii instituționalizați, bătuți și înjurați de un polițist,...
- Teroare pură. Cetăţean german de 76 de ani, acuzat că a violat doi copii, la Lipova. Era voluntar chiar la o...
Sunt şefi de centre şi chiar beneficiari care salută proiectul montării camerelor de supraveghere.
Sanda Maria Vasile, director general DGASPC Sector 2: Şi noi aveam în vedere să punem camere şi va fi o economie la bugetul local din acest punct de vedere. Cam în jur de 60.000 de lei. Suntem în anul 2023, pentru siguranţa beneficiarilor, pentru o mai bunbă cunoaştere a drepturilor fiecăruia.
Daniela, mamă copil insituţionalizat: Ar fi ok, poate aşa n-ar mai fi probleme, certuri sau neinţelegeri acolo ar fi tot, dovezi.
Mai multe voci susţin că o astfel de măsură încalcă drepturile copiilor.
Georgiana Pascu, CRJ: Înseamnă că cineva stă cu ochii pe ei de ce facem asta? Prevenim eventuale abuzuri de tot felul, emoţionale, verbale, fizice, sexuale la adresa copilului dar în ce mod am putea să intervenim imediat. Această supraveghere trebuie realizată cu personal specializat. Nu văd în ce măsură am putea să intervenim de urgenţă. Nu putem să vorbim de o protejare cu adevărata integrităţii copilului respectiv.
Vişinel Bălan, fost preşedinte ANPDC: Nu e suficient că avem aceste probleme în centre, vrem să instalăm un nou Big Brother. Dar nu mai bine direcţionăm aceşti bani să plătim terapie, să plătim activităţi. Copiii abandonaţi, copiii aflaţi în grija statului au nevoie de terapie.
Ministerul vrea să cumpere sistemele de supraveghere cu bani europeni şi urmează să faca acum calculele despre costuri.