Centrul pentru transplant multiorgan, pus pe lista de aşteptare. Bolnavii cu probleme renale, trataţi şi operaţi în mansardă de 20 de ani
Speranţa românilor pentru care transplantul este singura şansă la viaţă scade cu fiecare promisiune sau proiect nefinalizat. Este şi cazul Centrului pentru transplant multiorgan care urma să se construiască la Cluj şi care a fost pus pe o lista de aşteptare. Autorităţile au ajuns la concluzia că proiectul nu este o urgenţă. Nu acelaşi lucru cred şi bolnavii cu probleme renale - de exemplu. Aceştia continuă să fie trataţi şi operaţi în sediul vechi şi impropriu care funcţionează într-o mansardă.
De Alex Prunean la 19.09.2023, 09:34Ăsta e vestitul pod în care se fac transplanturile renale pentru jumătate din România. Structura de lemn, deasupra o alta structura de lemn. Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj funcţionează de 20 de ani în mansarda altui spital. Medicii şi pacientii se înghesuie într-un spaţiu învechit şi prea mic pentru nevoile lor, dar nu au altă solutie.
Centrul pentru transplant multiorgan, pus pe lista de aşteptare
Pacientă: Înălţimea e mult mai mică…aici este o baie..dar e doar un wc şi o chiuvetă, nu poti să-i faci un duş aici.
Alex Prunean, reporter Observator: Problema cea mare a cladirii nu e doar lipsa de spatiu, ci şi lipsa căilor de evacuare adecvate. În caz de incendiu sau orice alt eveniment care să impună evacuarea, pacienţii şi personalul pot pleca de la acest etaj doar pe scările care trec din blocul operator sau cu acest lift, lucru total nerecomandat şi chiar interzis în astfel de situaţii.
Pentru că vorbim despre locul în care mii de adulţi şi copii au primit o şansă la viaţă, medicii au făcut un memoriu către Ministerul Sănătăţii. Sperau la o soluţie de finanţare ...
Iacob Gheorghita - coordonator program transplant: Este un centru care are de fapt cu impact national, am avut adresabilitate din 32 de judeţe ale ţării. Trebuie să ne gândim şi la impactul pe care îl are asupra sănătăţii populatiei.
Un Centru de Transplant Multidisciplinar la standarde Europene ar trebui construit de la zero. Documentaţia şi planul sunt făcute, dar Guvenrul a stabilit însă că nu e prioritar şi l-a trecut pe o listă de rezervă. Asta în timp ce sediul actual nu are nici măcar autorizatie la incendiu.
Medic: Aici avem un sistem de marcare. Dacă e verde ştiu că omul poate să iasă pe picioarele lui. Dacă e galben înseamnă că trebuie puţin ajutat. Dacă e roşu trebuie să-l luăm cu targa de aici.
Alex Prunean, reporter Observator: Noul spital destinat transplanturilor, urma să fie construit de la zero pe acest teren din zona centrală. Clădirea cu 10 niveluri ar fi avut 12 sali de operatie, laboratoare, unităţi de transfuzii, săli de cercetare sşi chiar un heliport.
Vorbim despre un centru unic în România şi în Sud-Estul Europei. În ultimii 20 de ani, 2.400 de pacienţi, adulţi şi copii, au fost supuşi aici unui transplant renal.