Antena Meniu Search
x

Video Centrul Regional de Transplant din Cluj, pus pe lista de aşteptare a finanţărilor prin PNRR. Proiectul de 200 de milioane €, rămas în pom

Semnal de alarmă tras de conducerea celui mai mare centru de transplant renal din ţară. Institutul de Urologie din Cluj-Napoca anunţă că Centrul Regional de Transplant din oraş se numără printre proiectele scoase de către Guvern de pe lista finanţării prin PNRR. 

de Redactia Observator

la 18.09.2023, 14:42

Vezi și

În prezent, Institutul de Urologie din Cluj-Napoca funcționează în mansarda clinicii de urologie din oraș, în condiții total neadecvate. În primul rând, spațiile sunt extrem de mici, insuficiente, iar în cazul unui eveniment neplăcut, cum ar fi un incendiu, evacuarea nu -sar putea face în mod eficient pentru că sunt locuri în spital unde se poate ajunge doar cu liftul. 

Chiar și așa, institutul primește cele mai mari urgențe neurologice din Transilvania și face jumătate din transplanturile de rinichi din țara noastră. Toată speranța celor 300 de angajați de aici s-a pun în realizarea unui centru regional de transplant, care urma să fie construit în Cluj-Napoca printr-o investiție de 200 de milioane de euro, fiind primul din România și singurul din sud-estul Europei.

Acolo ar fi urmat să fie efectuate trasplanturi renale, hepatice, de cord și plămâni, în cele 12 săli de operație prevăzute în plan. Proiectul a ajuns într-o fază extrem de avansată, fiind pus la dispoziție chiar și terenul din centru Clujului, iar în trei ani totul ar fi trebuit să fie finalizat.  Acum, licitația nu mai poate avea loc pentru că Guvernul a trecut proiectul pe lista de rezervă a celor de finanțate prin PNRR, deci, a rămas fără finanțare. 

Medicii de aici au transmis un memoriu către Guvern și spun că dacă situația nu se rezolvă vor fi afectate transplanturile din toată partea de nord a țării. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Sanatate » Centrul Regional de Transplant din Cluj, pus pe lista de aşteptare a finanţărilor prin PNRR. Proiectul de 200 de milioane €, rămas în pom