Cinci loţiuni de plajă, interzise în România, dar prezente încă în magazine. Cremele pot provoca leucemie, anemie şi alte boli
În mijlocul verii, un scandal uriaş dă frisoane turiştilor din toată lumea. Cinci creme de plajă care se găsesc şi în magazinele din România nu ne protejează de soare, ba chiar ne otrăvesc şi ne îmbolnăvesc de cancer. Compania Johnson and Johnson a anunţat că retrage toate loturile cu probleme de pe piaţă. Cu toate astea, reporterii Observator au găsit încă produsele la vânzare pe internet.
De Ema Schweninger la 16.07.2021, 20:09Anunţul companiei Johnson and Johnson a căzut ca un şoc. Cinci creme pentru protecție solară Neutrogena şi Aveeno sunt extrem de periculoase. Nu numai că nu ne protejează împotriva cancerului de piele, ba chiar ne pot provoca altele. Testele au arătat că produsele conţin benzen.
Cremele interzise conţin benzen, substanţă nocivă pentru organism
Adina Avram, medic dermatolog: Sunt sub formă de pulverizator şi atunci putem avea o dublă expunere. Poate fi inhalată substanţa şi de asemenea este absorbţia cutanată care este mult mai crescută dacă avem o rană la nivelul pielii sau alte tipuri de leziune
Jan Lapook, doctor: Problema cu benzenul este că provoacă leucemie, anemie şi alte boli. Nu există niciun producător care să adauge asta, în mod intenţionat, în loţiunea de plajă. Cumva a ajuns acolo ca o substanţă care contaminează. Nu se ştie cum a ajuns acolo.
În momentul în care aplicăm crema pe piele, substanţa cancerigenă pătrunde în organism şi ajunge în sânge. Şi, de acolo, în măduva spinării. Globulele albe care ne apără de infecţii nu se mai produc şi apare leucemia.
Compania americană a anunţat că va opri de la vânzare toate produsele periculoase, ba chiar că va oferi despăgubiri clienţilor: "Johnson & Johnson retrage în mod voluntar toate loturile a cinci linii de produse de protecție solară NEUTROGENA și AVEENO. Consumatorii ar trebui să nu mai folosească produsele cu probleme".
Cu toate astea, pe site-urile din ţara noastră încă se mai găsesc spray-uri de protecţie solară care conţin benzen. Scandalul apare în plină vară, când medicii spun că trebuie să folosim zilnic loţiune de plajă. Crema trebuie aplicată din 2 în 2 ore ca să ne protejeze de efectele nocive ale soarelui.
Turist: Nu ştiu de ce le lasă produsele astea pe piaţă dacă atacă corpul uman. Exact ca şi produsele alimentare, le lasă şi pe astea. Nu e normal.
Românii nu prea obişnuiesc să folosească produse pentru protecţie solară. Doar 17% aplică astfel de creme frecvent, 51% rar sau foarte rar în timp ce o treime dintre români nu au cumpărat niciodată astfel de produse.
Reporter: Folosiţi creme cu factor de protecţie?
Localnic: Câteodată.
Reporter: De ce doar câteodată?
Localnic: Nu am nevoie de ele întotdeauna
Românii care au folosit aceste creme ar trebui să ia legătura cu medicul lor de familie sau cu un dermatolog dacă se tem că s-ar fi putut îmbolnăvi. Nu este primul scandal în care este implicată compania. Johnson and Johnson trebuie să plătească despăgubiri 2 miliarde de dolari după s-a descoperit că pudra de talc pentru copii ar fi contaminată cu azbest, o substanţă care cauzează cancer.