Antena LIVE

Curs valutar

Consumul de zahăr în exces îmbătrânește tenul. Ce spun specialiştii

Pentru mulţi dintre noi, gustările dulci nu mai reprezintă doar momente de răsfăţ, dimpotrivă, sunt o obişnuinţă, fac parte din meniul nostru zilnic. Ştim că nu e bine şi totuşi o facem.

De la 05.02.2020, 14:04
WhatsApp
Vezi și:

Pentru mulţi dintre noi, gustările dulci nu mai reprezintă doar momente de răsfăţ, dimpotrivă, sunt o obişnuinţă, fac parte din meniul nostru zilnic. Ştim că nu e bine şi totuşi o facem.

Iar singura reţinere pe care o avem, din când în când, e legată de numărul de calorii prea mare. Dar nu vorbim despre zahărul care îngraşă şi nici despre zahărul care poate duce la diabet, boli de inimă sau degenerative, ci despre zahărul care îmbătrâneşte pielea.

Este demonstrat ştiinţific faptul că zahărul alb rafinat are drept efect îmbătrânirea prematură. Iar subiectul ne interesează pe toţi.

Un viciu, fie el şi dulce, rămâne tot un viciu. Când consumăm zahăr alb rafinat, la nivelul creierului se degajă endorfină şi dopamină, hormoni responsabili cu starea de fericire şi bună dispoziţie.

Dar cele câteva minute de plăcere pe care le simţim când savurăm crema de ciocolată din prăjitura favorită pot avea efecte foarte grave. Şi nu sunt doar de ordin medical, ci şi estetic.

Amalia Anghel, medic primar dermatolog: Pielea noastră, ca urmare a consumul în exces de zahăr, îmbătrâneşte prematur şi devine mai sensibilă la toţi agenţii de degradare din mediul exterior, ultravioletele. Există un proces chimic, glicare, aceşti glicozilaţi din metabolismului glucozei se leagă şi denaturează fibrele de fermitate, denatureaza elastina şi colagenul, pielea este mai ridata, mai laxa, toate structurile dermice şi epidermul au de suferit .Pielea îmbătrâneşte cu totul, nu doar prin lipsa fermităţii, ci şi prin aspectul tern, cu acumularea de celule moarte la suprafaţa pielii.

Zahărul este un agent inflamator, motiv pentru care este complet interzis în tratarea anumitor afecţiuni cutanate, precum acneea, rozaceea sau psoriazisul. Consumat în mod constant, dă naştere unui cerc vicios.

O gustare dulce stimulează producţia insulinei, care scade glicemia. Apar apoi senzaţia de foame şi pofta de carbohidraţi pe care le satisfacem, de cele mai multe ori, cu gustări bogate în zahăr şi uleiuri.

Lygia Alexandrescu, nutriţionist: Este o neurotoxină, afectează creierul şi activitatea cerebrală, afectează dezvoltarea şi la nivel dermal produce un stres oxidativ mare. Pana la urma, sunt afectate fibrele de colagen si elastina, este sunt cele care dau aspectul placut.

Anghel, medic primar dermatolog: Zahărul rafinat, produsele cu indice glicemic ridicat, inclusiv carbohidraţii ar trebui consumat moderat.

Lygia Alexandrescu, nutriţionist: Avem variante suficiente de zahăr de bună calitate, cu indice glicemic scăzut, avem variantele naturale şi aici ne referim la Stevia, xylitolul din mesteacăn sau cartof. Îndulcesc foarte bine, dar care nu au răspuns pe insulină.

Asta nu înseamnă că trebuie să renunţăm cu totul la preparatele dulci. Putem alege însă agentul de îndulcire.

Dana Toma, cofondator laborator cofetarie: Restul ingredientelor pe care noi le folosim în laborator sunt făină de cocos, făină de migdale, nucă.

Cu toate acestea, chiar şi prăjiturile fără zahăr trebuie consumate cu moderaţie, pentru că o gustare fără zahăr, nu înseamnă o masă fără calorii.

Chiar dacă agentul de îndulcire este natural, fiecare alt ingredient are propria valoare energetică.

În plus, pentru ca pielea să îşi menţină elasticitatea şi strălucirea, hidratarea corespunzătoare şi rutina de îngrijire corectă sunt doi factori extrem de importanţi.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

dulciuri observator13 piele social ten zahar
Întrebarea zilei
Aţi ieşit la lopată în aceste zile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza. Când scăpăm de ninsori și...
Fanatik.ro
Publicat 19.02.2025
Povestea cu mineralele Ucrainei: O superafacere în stil colonial sau o capcană...
spotmedia.ro
Publicat 19.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Ce a pățit acest tânăr, după ce a adormit așa în avion. Cum s-a răzbunat...
Gandul
Publicat 19.02.2025
S-au înțeles Putin și cu Trump pentru susținerea lui Georgescu? „O abordare...
Adevărul
Publicat 19.02.2025
Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate despre relația cu Alex Mureșan: „Nu...
A1
Publicat 19.02.2025
Horoscopul zilei de 20 februarie 2025. Berbecii au nevoie de timp pentru ei. Află...
CaTine
Publicat 19.02.2025
„Locul acesta a devenit acasă”. Andrei Perneș de la Mireasa, ultimul mesaj...
spynews.ro
Publicat 19.02.2025
Giovanni Becali nu-l uită pe Chivu: „M-a trădat și urăsc asta”. A...
GSP
Publicat 18.02.2025
Cum să crești ghimbir acasă? Simplu, accesibil și perfect pentru orice...
Click.ro
Publicat 19.02.2025
Asteroidul care „poate distruge orașe” are șanse de 1 la 32 să se izbească...
Useit
Publicat 19.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Tudor Chirilă, reacție dură după mesajul lui Elon Musk despre Călin...
libertatea.ro
Publicat 18.02.2025
Doechii a negat acuzațiile de playback la Premiile Grammy 2025: „Aveam...
ZU
Publicat 19.02.2025
De ce sunt castraveții ambalați în folie de plastic. Motivele la care nu te-ai...
Hello taste
Publicat 17.02.2025
Cum să alegi primul instrument muzical pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 19.02.2025
Soția lui Cenk Torun divorțează de celebrul actor. Motivul din spatele deciziei...
Happy
Publicat 19.02.2025
Probleme pentru Lidia Buble! Ce a pățit celebra artistă: „Mi se pare...
BZI
Publicat 19.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Diferența dintre tipurile de gripă A, B și C. Care este mai grav?
Medicool
Publicat 19.02.2025