Consumul de zahăr în exces îmbătrânește tenul. Ce spun specialiştii
Pentru mulţi dintre noi, gustările dulci nu mai reprezintă doar momente de răsfăţ, dimpotrivă, sunt o obişnuinţă, fac parte din meniul nostru zilnic. Ştim că nu e bine şi totuşi o facem.
De Redactia Observator la 05.02.2020, 14:04Pentru mulţi dintre noi, gustările dulci nu mai reprezintă doar momente de răsfăţ, dimpotrivă, sunt o obişnuinţă, fac parte din meniul nostru zilnic. Ştim că nu e bine şi totuşi o facem.
Iar singura reţinere pe care o avem, din când în când, e legată de numărul de calorii prea mare. Dar nu vorbim despre zahărul care îngraşă şi nici despre zahărul care poate duce la diabet, boli de inimă sau degenerative, ci despre zahărul care îmbătrâneşte pielea.
Este demonstrat ştiinţific faptul că zahărul alb rafinat are drept efect îmbătrânirea prematură. Iar subiectul ne interesează pe toţi.
Un viciu, fie el şi dulce, rămâne tot un viciu. Când consumăm zahăr alb rafinat, la nivelul creierului se degajă endorfină şi dopamină, hormoni responsabili cu starea de fericire şi bună dispoziţie.
Dar cele câteva minute de plăcere pe care le simţim când savurăm crema de ciocolată din prăjitura favorită pot avea efecte foarte grave. Şi nu sunt doar de ordin medical, ci şi estetic.
Amalia Anghel, medic primar dermatolog: Pielea noastră, ca urmare a consumul în exces de zahăr, îmbătrâneşte prematur şi devine mai sensibilă la toţi agenţii de degradare din mediul exterior, ultravioletele. Există un proces chimic, glicare, aceşti glicozilaţi din metabolismului glucozei se leagă şi denaturează fibrele de fermitate, denatureaza elastina şi colagenul, pielea este mai ridata, mai laxa, toate structurile dermice şi epidermul au de suferit .Pielea îmbătrâneşte cu totul, nu doar prin lipsa fermităţii, ci şi prin aspectul tern, cu acumularea de celule moarte la suprafaţa pielii.
Zahărul este un agent inflamator, motiv pentru care este complet interzis în tratarea anumitor afecţiuni cutanate, precum acneea, rozaceea sau psoriazisul. Consumat în mod constant, dă naştere unui cerc vicios.
O gustare dulce stimulează producţia insulinei, care scade glicemia. Apar apoi senzaţia de foame şi pofta de carbohidraţi pe care le satisfacem, de cele mai multe ori, cu gustări bogate în zahăr şi uleiuri.
Lygia Alexandrescu, nutriţionist: Este o neurotoxină, afectează creierul şi activitatea cerebrală, afectează dezvoltarea şi la nivel dermal produce un stres oxidativ mare. Pana la urma, sunt afectate fibrele de colagen si elastina, este sunt cele care dau aspectul placut.
Anghel, medic primar dermatolog: Zahărul rafinat, produsele cu indice glicemic ridicat, inclusiv carbohidraţii ar trebui consumat moderat.
Lygia Alexandrescu, nutriţionist: Avem variante suficiente de zahăr de bună calitate, cu indice glicemic scăzut, avem variantele naturale şi aici ne referim la Stevia, xylitolul din mesteacăn sau cartof. Îndulcesc foarte bine, dar care nu au răspuns pe insulină.
Asta nu înseamnă că trebuie să renunţăm cu totul la preparatele dulci. Putem alege însă agentul de îndulcire.
Dana Toma, cofondator laborator cofetarie: Restul ingredientelor pe care noi le folosim în laborator sunt făină de cocos, făină de migdale, nucă.
Cu toate acestea, chiar şi prăjiturile fără zahăr trebuie consumate cu moderaţie, pentru că o gustare fără zahăr, nu înseamnă o masă fără calorii.
Chiar dacă agentul de îndulcire este natural, fiecare alt ingredient are propria valoare energetică.
În plus, pentru ca pielea să îşi menţină elasticitatea şi strălucirea, hidratarea corespunzătoare şi rutina de îngrijire corectă sunt doi factori extrem de importanţi.