Coronavirusul schimbă obiceiuri în bisericile din România
Coronavirusul schimbă obiceiuri vechi de sute de ani în biserici. Predica de duminică e ţinută, mai nou, cu medici epidemiologi, iar preoţii recomandă evitarea sărutării icoanelor.
De Mădălina Iacob la 01.03.2020, 23:27- Icoanele nu se mai sărută.
- Măsuri au luat și românii catolici.
Coronavirusul schimbă obiceiuri vechi de sute de ani în biserici. Predica de duminică e ţinută, mai nou, cu medici epidemiologi, iar preoţii recomandă evitarea sărutării icoanelor. Şi linguriţa pentru împărtăşanie ar trebui adusă de acasă. Pentru enoriaşi, însă, credinţa e mai puternică decât orice virus.
Prima recomandare de pe lista Patriarhiei: credincioştii trebuie să evite sărutarea icoanelor şi a relicvelor.
O noutate pentru credinciosii ortodocsi apare si la Sfânta Împărtășanie. Credinciosii pot refuza imparatasirea cu lingurita comună, din biserica, si pot solicita preotului sa o foloseasca pe cea pe care o aduc de acasa.
Măsurile excepţionale vin după ce reprezentanţii Bisericii s-au sfătuit cu cei ai Ministerul Sănătăţii.
Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei: Pentru acesti oameni mai slabi in credinta au fost facute aceste recomandari pline de ingaduinta.
În vestul ţării, un medic epidemiolog a ţinut "predica" pentru oameni.
”De ce e lumea atat de infricosata? Din necunoastere si din ignoranta. Trebuie sa ne informam si sa stim ca situatia nu e grava deloc. Ne confruntam cu doua boli, infectia cu coronavirus, dar mai grav, cu isteria coronavirusului”, a spus moedicul.
”Mi se pare o inițiativă foarte bună. Nu mă așteptam și mă bucur. Sunt informații avizate”, spune o tânără prezentă la slujbă.
Ba mai mult, preotul va organiza un punct sanitar la intrarea in biserică, unde o maicuta-doctor va sta la dispozitia credinciosilor.
Şi catolicii au regulile lor. Au golit vasele cu agheasmă şi au scos cutiile cu moaşte sfinte din biserică.
Primul gest la care renunta catolicii este contactul direct cu aghiazmatarul. renunta practic la gestul insemnarii cu apa sfintită.
Persoanele mai în vârstă sau bolnave sunt sfătuite să stea acasă şi să urmărească ceremoniile pe Internet.
Francisc Doboș, purtător de cuvânt al ARCB: Nu relicva este o problemă, ci recipientul care conține o relicvă. Nu aghiazma este o problemă, rămâne aghiazmă!
Preoţii vor avea obligația să se spele pe mâini înaintea fiecărei celebrări liturgice. Icoanele sunt şterse zilnic cu dezinfectant, iar în biserici se face curat de la prima oră.