Criză de sânge în spitalele din București, în lipsa donatorilor
Este criză de sânge în spitalele din București. Pentru că numărul donatorilor nu e suficient de mare, medicii sunt nevoiți să reprogrameze operațiile. De suferit au și bolnavii cronici. În România, doar 2% din populaţie donează.
De Ema Schweninger la 15.01.2020, 22:38- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Este criză de sânge în spitalele din București. Pentru că numărul donatorilor nu e suficient de mare, medicii sunt nevoiți să reprogrameze operațiile. De suferit au și bolnavii cronici. În România, doar 2% din populaţie donează. Ministrul Sănătăţii spune că a găsit o soluţie. Centrele de transfuzie să fie deschise şi în weekend.
Petrică Anghel a fost diagnosticat cu leucemie anul trecut. De atunci, face periodic transfuzii. Aşa că fiecare criză a donatorilor înseamană pentru el o luptă pentru viaţă.
E drama prin care trec zilnic sute de bolnavi. Ieri, în Capitală, 270 de oameni au donat sânge. Ca să acopere necesarul din spitale, 350 de donatori ar fi trebuit să treacă pragul centrului de transfuzii. Pentru a face faţă cererii, în Capitală e adus sânge din Prahova, Argeş, Ialomiţa şi Buzău. O altă rezolvare, crede ministrul Sănătăţii, ar fi ca centrele de transfuzie să fie deschise şi în weekend.
VICTOR COSTACHE, Ministrul Sanatatii: Trebuie făcute angajări, trebuie plătite orele suplimentare, există resursele bugetare, trebuie deschise sâmbătă şi duminică. Vom vedea planul de soluţii al experţilor din domeniu.
Lista problemelor în centrele de transfuzie este însă mult mai lungă. Autorităţile promit că vor lua măsuri în cel mai scurt timp.
VIOLETA OANCEA, director general al Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională: Dotarea e impropie, imbatranita sau insuficienta. Aparatura cu număr de ore depasite. Mentinerea lor in act poate genera riscuri
Sistemul e vulnerabil si poate afecta pacientul.
EMANUEL UNGUREANU, parlamentar USR: Ar trebui în urma acestei alocuţiuni sa va cereti demisia sau demiterea. Puteati sa cereti norme si sa faceti propuneri concrete ca la centrele de recolectare ca cel din Cluj sa fie program de 7 zile. Ii cer public ministrului sa va demita pentru incompetenta!
Acum, o pungă de sânge nu poate fi urmărită de la donator până la pacientul care o primeşte. Tocmai de aceea, reprezentanţii centrelor de transfuzie cer un sistem informatic performant. Vor aparatură modernă, clădiri noi şi rezolvarea deficitului de personal. Ministrul Sănătaţii spune că, anul acesta, au fost alocate fonduri de peste 30 de milioane de lei numai pentru modernizarea centrelor de transfuzie.
În 2014, campanie Observator "Donează Roşu" a tras un semnal de alarmă cu privire la lipsa acută de sânge din România.