Cum alegem crema cu protecție solară când mergem la mare. Ce spun medicii dermatologi despre uleiurile de plajă
Bronzul perfect poate fi un scop în sine în vacanţa de vară, dar mare atenţie când şi cum vă expuneţi la soare! Medicii trag un semnal de alarmă - razele sunt din ce în ce mai puternice şi să stai pe plajă la orele de foc poate fi foarte periculos. Chiar şi cu toate atenţionările, mii de turişti profita in fiecare zi de soare în miezul zilei, pe litoral.
De Redactia Observator la 06.07.2023, 21:46- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Termometrele au indicat astăzi peste 30 de grade Celsius pe litoral. La orele prânzului, plajele din Mamaia au fost pline, asta deşi medicii ne avertizează să nu ne expunem la soare în orele de vârf. Cremele pentru protecţie solară sunt extrem de importante mai ales în sezonul cald, când indicele UV este extrem de ridicat. La mare, însă, turiştii nu ţin cont de sfatul medicilor.
Turist: "Ieri am folosit, dar... nimic."
Turist:"Sincer nu ştiu. O soluţie de 50%."
Cum alegem loțiunile de protecție solară?
Specialişii spun că loțiunile și cremele de protecţie trebuie alese în funcţie de tipul de piele. Folosite în mod corect ne scapă de arsurile solare.
Irene Smadea dermatolog: "Aceasta trebuie să fie de calitate şi să fie reîmprospătată la două ore în momentul în care facem plajă în luna iulie. Poate în septembrie putem spune la patru ore. De câte ori ies din apă trebuie să îţi reîmprospăteze crema de fotoprotecţie, chiar dacă noi mergem pe ideea că este waterproof scris pe cutie, nu credem chestia asta."
Alina şi Marilena au venit la mare pentru brozul perfect.
"Nu prea ne protejăm, vrem să ne bronzăm mai mult."
"Şi cremă folosim asta pentru protecie solară, pentru păr mai mult, mai mult decât corp. Folosim şi protecţie solară, dar cât mai mult... nouă ne place să fim cât mai mult bronzate."
Irene Smadea dermatolog: "Greşeala cea mai comună este să stăm între orele 11 si 17. Este super la modă. Se dau cu tot felul de uleiuri. Acum există, au o gamă atât de largă de uleiuri. Nu fac decât să îţi ardă mai bine pielea, ca la rotisor."
Şi mai important este să ne protejăm copiii. câteva arsuri solare în copilărie triplează riscul de cancer de piele, arată studiile.
Reporter: "Ce faci tu cu şepcuţa?"
Copil de plajă: "O punem pe... pe cap. Să ne protejăm de... de soare."
Bărbat de pe plajă: "Nu îmi e frică de nimic."
Reporter: "Pe copii cum îi protejaţi?"
Bărbat de pe plajă: "Cremă de soare, cea mai bună. Avem, avem. De 50. Dacă există şi mai mare, şi mai mare."
Expunerea zilnică fără protecţie poate duce la accelerarea îmbătrânirii pielii, iar în timp, la forme grave de cancer. Meidicii ne mai recomandă totodată să ne hodratăm şi să folosim constant ochlerai de soare şi pălării.