Cum identificăm infecţia care poate apărea după înţepăturile de insecte. Care este cea mai gravă reacție și cum se tratează
De obicei înţepăturile de insecte nu pun viaţa în pericol şi doar provoacă mici iritaţii la nivelul pielii. Depinde însă foarte mult de răspunsul fiecărui organism la înţepătura de insectă.Cum identificăm alergia sau infecţia, aflaţi din rubrica medicală.
De Redactia Observator la 09.10.2024, 08:40Înţepăturile de insecte sunt - aproape mereu - supărătoare. Chiar şi aşa, de cele mai multe ori acestea sunt inofensive şi înafara unei mâncărimi pe cinste, nu prea ne pun probleme. Sunt însă şi situaţii când lucrurile se complică. De exemplu, atunci când suntem alergici. Sau, mai grav, dacă mergem într-o ţară exotică unde putem întâlni scorpioni sau ţânţarii pot fi purtători ai unor virusuri periculoase.
Deşi înţepăturile de insecte sunt în general inofensive, sunt situţii în care acestea ne pot face realmente rău. Cea mai gravă reacţie este, desigur, şocul anaflilactic.
Cum tratăm înțepăturile
"Putem avea o inflamație simplă locală sau putem avea în cazuri rare o alergie. Poate fi o alergie severă. Prin urmare, dacă avem umflaturi la nivelul feței, limbii, dacă avem acea senzație că ne sufocăm, atunci suntem în fața unei reacții severe", Monica Păun, medic dermatolog.
O astfel de reacţie nu trece de la sine, dimpotrivă, ne poate pune viaţa în pericol, aşa că este nevoie să sunăm la 112. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor trec peste o înţepătură doar cu. un semn pe piele şi mâncărime locală.
"De cele mai multe ori mie îmi place să recomand soluții pe baza de calamină care calmează. Mai putem lua antihistaminice seara pentru a nu ne scărpina atât de tare. Dacă este o mâncărime importantă trebuie să consultați medicul dermato care vă poate recomanda un unguent pe baza de corticosteriozii pentru a diminua inflamația locală", Monica Păun, medic dermatolog.
Important este să observăm şi insecta "vinovată". Dacă suspectăm un păianjen periculos cum ar fi văduva neagră, mergeţi imediat la un spital. Evident, la fel procedaţi şi în cazul intepăturii de scorpion. Pentru că unii ţânţari, mai ales în ţările africane, dar mai recent şi la noi, pot fi transmiţători ai unor boli grave, ideal ar fi totuşi să ne protejăm. O putem face cu ajutorul substanţelor repelente.
Deşi nu sunt recomandate zilnic, acestea pot ajuta la îndepărtarea insectelor şi - cele naturale - pot fi folosite în siguranţă chiar şi la copii.