Cum tratăm acneea în sezonul rece
Cu toţii am observat că la fiecare schimbare de anotimp tenul nostru are de suferit. De la iritaţii, la acnee, schimbarea brusca de temperatură ne afectează pielea.
De Mădălina Iacob la 03.11.2020, 19:39- Coşurile apar cel mai frecvent la adolescenţi.
- Părinţii trebuie sa fie atenţi la dieta copiilor.
Dr. Viviana Iordache, dermatolog: Acneea este o afecțiune dermatologică care din păcate apare într un context f variat, de la tulburări hormonale, fie că sunt fiziologice cum este pubertatea fie că sunt patologice, că anumite boli inclusiv ovare polichistice, până la îngrijire dermatologică defectuoasă sau tratatamente pt alte afecțiuni.
Coşurile apar cel mai frecvent la adolescenţi.
Dr. Viviana Iordache, dermatolog: Trei sferturi din asolecenti la pubertate fac acnee, pot fi forme minore, adică niște glande sebacee care se înfundă și fac brobonele până la formele fulminante care se lasă din păcate cu cicatrici și cu dezvoltare pe termen lung. din fericire trei sferturi din copii se vindecă spontan, grijă dermatologului e formă cicatriciala sau formele care apar fără motiv. Copiii trebuie să se îngrijească dermatologic cu o rutină care trebuei să înceapă odată cu apariția primelor coșuri. în curățarea pielii și mai ales aporpo de tinerele puștoaice care se culcă nedemachiate și se fardează fără să pună crema între față lor și fondul de ten, măcar să o îndepărteze corect. Purtarea corectă a măștii, o masca imbacsnita și plină de fond de ten freecata pe etajul inferior va produce acnee. Să arunce masca la fiecare îndepărtare a ei. Când pleacă de acasă să aibă la ei două trei măști.
Si nu in ultimul rând, părinţii trebuie sa fie atenţi la dieta copiilor.
Dr. Viviana Iordache, dermatolog: Dacă pe lângă problemele noastre interne intervine o dietă nepotrivită, vom mari numărul de coșuri.
Reporter: Ce înseamnă nepotrivit?
Dr. Viviana Iordache, dermatolog: Înseamna hrană homonizata, pui hormonizat, curcan, fast-food, mezelarie, lapte de vacă și preparatele lui, dulce concentrat și excitante alimentare de tip cofeinat.
Benefice sunt alimentele bogate in selenium, ca nucile şi seminţele, betacaroten, morcovii, vitamina C, citricele frunzele verzi şi peştele. Odată cu inaintarea in varsta, însă, acneea poate fi periculoasă.
Dr. Viviana Iordache , dermatolog: Este categoria pacientului care nu s-a vindecat niciodată. A avut acnee de la 12 13 ani, deși acum are 35 de ani tot continuă să facă coșuri. A două categorie, pe nepregătite, după sarcini, întreruperi contraceptive, tiroiditele autoimune, tratamentele de fertilizări în vitro, se vor trezi dintr-odată cu acnee.
În aceste cazuri e neaparată nevoie de o vizita la medicul dermatolog, şi mai departe, foarte probabil, la endocrinolog sau ginecolog.