Cum va fi inclusă testarea COVID în certificatul verde. Rafila: NU vine cineva cu o hârtie pe care scrie numele şi faptul că a făcut un test
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat, miercuri, că introducerea testării în certificatul COVID, pentru a se putea intra în centre comerciale sau alte locuri, presupune testarea într-un loc conectat la sistemul informatic naţional.
De Redactia Observator la 08.12.2021, 15:39Rafila a explicat că, prin introducerea testării, se oferă populaţiei posibilitatea de a merge şi în alte magazine, nu doar în cele alimentare şi în farmacii, existând şi alte produse de care oamenii au nevoie, scrie News.ro.
Alexandru Rafila a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, ce presupune exact testarea inclusă în certificatul verde, şi a afirmat: ”O persoană care se testează la un operator care este conectat la sistemul informatic naţional (...) rezultatul testului este introdus în sistemul informatic şi, într-un interval relativ scurt de timp, el este posesori certificatului verde încât să poată să acceseze serviciile care sunt permise pentru astfel de utilizatori”.
Explicaţiile ministrului Sănătăţii
Rafila a explicat că procedura se referă chiar şi la testele antigen rapide pentru intrarea în centrele comerciale: ”Acest test pe bază de antigen trebuie realizat într-un centru de testare- centrele comerciale pot deschide astfel de centre, racordate la sistemul informatic naţional. Te testezi, ai pe telefon certificatul verde şi intri în magazin”
- Rafila: "Intenţionăm să introducem formularul de locaţie a pasagerului începând cu 20 decembrie". Care va fi...
- Rafila anunţă că există deja un draft al proiectului de lege privind certificatul Covid: ”Sperăm să fie...
- Guvernul a aprobat și justifică relaxarea restricțiilor. Rafila: Decât reguli dure, nerespectate, mai bine mai...
”Nu discutăm de faptul că cineva vine cu o hârtie pe care scrie numele şi faptul că a făcut un test. Nu. Discutăm de un certificat digital COVID cu toate cele trei elemente - vaccinare, trecere prin boală, testare. Când se scanează codul QR se certifică momentul testării şi faptul că acel test va fi valid, în funcţie de test – 48 sau 72 de ore. Nu este vorba despre persoane care umblă cu documente care atestă testarea, ci acelaşi QR cod care poate să fie citit la terminalele agenţilor economici”, a adăugat ministrul.
Acesta a explicat că decizia a fost luată pentru a elimina discriminarea, dar şi pentru a da posibilitatea oamenilor să meargă să-şi procure materialele de care au nevoie şi în magazinele celelalte, nu doar mâncare şi medicamente.