Antena Meniu Search
x

Rafila anunţă că există deja un draft al proiectului de lege privind certificatul Covid: ”Sperăm să fie aprobat în această lună”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a anunţat, miercuri, după şedinţa de Guvern, că există deja în lucru un draft de proiect de lege privind certificatul COVID, la care au lucrat specialişti din INSP şi parlamentari, el afirmând că speră ca legea să fie adoptată în Parlament în această lună.

de Redactia Observator

la 08.12.2021, 13:44

Rafila anunţă că există deja un draft al proiectului de lege privind certificatul Covid: ”Sperăm să fie aprobat în această lună”
Rafila anunţă că există deja un draft al proiectului de lege privind certificatul Covid: ”Sperăm să fie aprobat în această lună” - Profimedia Images

”În scurt timp va fi înaintat Parlamentului. Avem deja un draft, la care lucrează colegi de la INSP şi din Parlament, şi încercăm să venim în Parlament cu un proiect care să necesite mai puţine ajustări decât cel iniţial, care era limitat din punctul de vedere al accesibilităţii”, a spus Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a fost întrebat când ar putea intra în vigoare această lege a certificatului verde.

”Noi sperăm să îl avem aprobat în această lună”, a spus Rafila. În Camera Deputaţilor există, în prezent, proiectul de lege privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, semnat de Florin Cîţu şi de alţi foşti ministri din Cabinetul său. Proiectul PNL a fost respins la Senat, ajungând în dezbaterea Camerei Deputaţilor în forma iniţiatorului.

PSD nu susține proiectul de lege privind certificatul COVID

Pe acelaşi subiect

În Cameră, acesta urmează să primească raport din partea mai multor comisii, existând, potrivit purtătorului de cuvânt al PNL, peste 40 de pagini de amendamente depuse deja. PSD nu susţine proiectul PNL şi a anunţat că este nevoie de un alt proiect de lege.

PNL va opta pentru varianta cea mai înțeleaptă și rapidă a certificatului verde, spune Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL. ”Din păcate, dezbaterea parlamentară s-a întârziat destul de mult (...). La acest proiect legislativ s-au strâns până în momentul de față peste 40 de pagini de amendamente. În egală măsură, există și o presiune publică vizavi de adoptarea sau respingerea acestui proiect (...). Dacă domnul Rafila sosește, cum spunea și domnul președinte Marcel Ciolacu, cu un nou proiect privind acest certificat verde în 48 de ore, vom opta pentru varianta cea mai înțeleaptă și rapidă”, a spus Stroe.

Ce prevede certificatul “STOP COVID”

Într-o altă declarație, Alexandru Rafila a propus ca legea obligativității certificatului verde la locul de muncă să fie introdusă în funcție de creșterea numărului de cazuri, potrivit unor surse guvernamentale. Totodată numele de certificat verde ar urma să fie schimbat cu cel de certificat “STOP COVID”.

Dacă în ultimele 3 săptămâni numărul cazurilor de COVID a crescut cu 1,5% atunci se va introduce certificatul “STOP COVID”. Se va renunța la el atunci când în ultimele 2 săptămâni scade sub 1 la mia de locuitori. Acesta ar fi mecanismul de funcționare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Rafila anunţă că există deja un draft al proiectului de lege privind certificatul Covid: ”Sperăm să fie aprobat în această lună”