Antena Meniu Search
x

Pfizer/BioNTech anunță că a treia doză de vaccin anti-Covid este eficientă în neutralizarea Omicron. Un nou vaccin va fi gata în martie

Pfizer a anunțat, miercuri, că trei doze din vaccinul anti-Covid dezvoltat împreună cu BioNTech au reușit să neutralizeze noua variantă Omicron, într-un test de laborator. Totodată, compania a anunțat că un vaccin adaptat Omicron ar putea fi lansat în martie 2022, dacă este necesar.

de Redactia Observator

la 08.12.2021, 15:18

Pfizer/BioNTech anunță că a treia doză din vaccinul anti-Covid este eficientă în neutralizarea Omicron
Pfizer/BioNTech anunță că a treia doză din vaccinul anti-Covid este eficientă în neutralizarea Omicron - Profimedia Images

Rezultatele studiului de laborator arată că trei doze de vaccin Pfizer-BioNTech neutralizează varianta Omicron, în timp ce două doze arată un grad de neutralizare semnificativ redus. Astfel, sângele obținut de la persoanele cărora li s-a administrat a treia doză de vaccin, cu o lună în urmă, a neutralizat varianta Omicron la fel de eficient ca sângele celor vaccinați cu doar două doze, în lupta cu virusul în varianta în care a apărut inițial.

„Deși două doze de vaccin pot oferi în continuare protecție împotriva formelor severe de boală cauzate de tulpina Omicron, reiese clar din aceste date preliminare că protecția este îmbunătățită cu o a treia doză din vaccinul nostru”, a declarat Albert Bourla, CEO-ul Pfizer. ”Vaccinarea cu schema completă de două doze plus doza booser rămâne cel mai bun curs de acțiune pentru a preveni răspândirea COVID-19”, a mai spus Albert Bourla.

„Primul nostru set de date preliminare indică faptul că o a treia doză ar putea oferi în continuare un nivel suficient de protecție împotriva formelor severe de boală cauzate de varianta Omicron”, a spus Ugur Sahin, CEO și co-fondator al BioNTech.

Oamenii de știință au început o cursă ”contracronometru″⁣ împotriva Omicron

Pe acelaşi subiect

Rezultatele anunțate sunt preliminare. Descoperirile au fost detaliate într-un comunicat de presă, iar datele complete nu au fost încă puse la dispoziție pentru ca alți oameni de știință să le examineze.

Dar studiile de laborator sunt doar o piesă a acestui puzzle. Sunt necesare și alte date pentru a determina dacă este necesar un nou vaccin. Oamenii de știință trebuie să afle cât mai multe despre cât de transmisibilă este varianta omicron, precum și cât de grav îi poate îmbolnăvi pe oameni.

OMS: Omicron reprezintă un risc global "foarte ridicat"

Organizația Mondială a Sănătăţii a anunţat deja că noua variantă reprezintă un risc global "foarte ridicat" şi recomandă ţărilor să se pregătească pentru ce este mai rău. Omicron este cu atât mai periculos cu cât ar putea infecta mai uşor persoanele care au avut deja COVID-19, arată studiile preliminare.

Cu toate acestea, medicul care a descoperit Omicron spune că nu există ”motiv de panică” pentru că tabloul clinic nu este unul grav. „Ceea ce vedem clinic în Africa de Sud este extrem de ușor, pentru noi acestea sunt cazuri ușoare. Nu am internat pe nimeni, am vorbit cu alți colegi de-ai mei și toți descriu aceleași simptome”, a spus medicul Angelique Coetzee.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Pfizer/BioNTech anunță că a treia doză de vaccin anti-Covid este eficientă în neutralizarea Omicron. Un nou vaccin va fi gata în martie