De ce mai pleacă medicii şi asistentele în străinătate, deşi salariile au crescut enorm în ultimii ani
Nu ne lipsesc doar medicii, ci şi asistenţii medicali sunt tot mai puţini, mai ales în spitalele de stat. Sistemul de sănătate ar mai avea nevoie de peste 15 mii de asistenţi, însă în ciuda creşterii salariilor, încă pleacă foarte mulţi în străinătate. Cei rămaşi sunt obligaţi astfel să aibă grijă de zeci de pacienţi în acelaşi timp.
De Andreea Petrescu la 12.07.2022, 21:24Elena Pandelescu lucrează de 25 de ani ca asistent medical la urgenţe în Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucureşti. Sunt ture în care trebuie să se ocupe şi de 20-30 de pacienţi. Doar de la ea din compartiment lipsesc cel puţin 15 asistenţi medicali.
Amalia Hangiu, medic UPU: 17 asistenţi ar trebui să fie pe o tură ca să putem să ne ocupăm în detaliu de toţi pacienţii. Uneori avem şi zece asistenţi pe tură. Avem o medie de 170 de pacienţi pe 24 de ore.
La nivelul întregului spital lipsesc aproape 200 de asistenţi medicali.
Cei rămaşi sunt obligaţi să aibă grijă de zeci de pacienţi în acelaşi timp
- Avertismentul medicilor de familie: Vaccinurile copiilor nu mai pot fi înregistrate. Istoricul de vaccinare la...
- Criză de cardiologi la Spitalul Judeţean de Urgenţe din Ploieşti, după ce patru medici şi-au dat demsia
- A scăzut drastic numărul avorturilor în spitalele de stat. Medicii refuză în masă procedura și evită să...
La Spitalul Bagdasar Arseni, pe secţia de Neurochirugie este nevoie ca o asistentă să îngrijească de 7 bolnavi. În schimb, în acest moment o asistentă are în grijă 15-20 de bolnavi.
Ana Mareş, director Îngrijiri Bagdasar Arseni: Spitalul are 700, aproximativ 780 de asistenţi medicali încadraţi. Suntem cu normativul de personal cam la limită.
România ar avea nevoie de încă cel puţin 15.000 de asistenţi medicali, pe lângă cei 152 de mii care sunt acum. Cele mai mari probleme sunt în spitalele orăşeneşti şi în cabinetele din mediul rural. Cei care suferă sunt bolnavii.
''Chiar dacă fac tot efortul doamnele asistente, de cele mai multe ori nu pot, nu au putere, că trebuie să îl lase pe unul şi să îl ia pe celălalt.''
''Aşteaptă foarte mult pacienţii. Trebuie brancardieri peste tot. Infiermiere, asistenţi.''
Oamenii pleacă din sistem chiar dacă salariile au mai crescut în ultimii ani.
Leonard Bărăscu, SANITAS România: În 2018, când a intrat în vigoare 153, a dat posibilitatea colegilor să privească altfel partea financiară. S-a dublat, poate un pic mai mult. Se duce undeva de trei ori faţă de ce aveau ca şi venituri până atunci. În medie, acum este în jurul lui 3.500 de lei.
Reporter: Şi înainte de 2018 cât era?
Leonard Bărăscu, SANITAS România: Două mii, două mii şi.
Salariul poate creşte şi până la şapte, opt mii de lei pe lună, cu sporuri de terapie intensivă, spre exemplu. La nivel naţional, Ordinul Asistenţilor Medicali primeşte în fiecare lună cel puţin 300 de solicitări de eliberare a actelor pentru asistenţi care vor să plece la muncă în străinătate.