Diabetul creşte riscul complicaţiilor în cazul pacienţilor care se infectează cu noul coronavius
Diabetul creşte riscul complicaţiilor în cazul pacienţilor care se infectează cu noul coronavius. Medicii de specialitate atrag atenţia că este una dintre patologiile care pot cauza formele grave de pneumonie sau chiar moartea pacienţilor.
De Redactia Observator la 07.04.2020, 17:07Diabetul creşte riscul complicaţiilor în cazul pacienţilor care se infectează cu noul coronavius. Medicii de specialitate atrag atenţia că este una dintre patologiile care pot cauza formele grave de pneumonie sau chiar moartea pacienţilor.
O treime dintre decesele confirmate la noi sunt la pacienţi diabetici.
Daniel Tudor Cosma, medic diabetolog: Aproape 1,8 milioane de persoane ar avea diabet în România. Statisticile Federaţiei Române de Diabet ne arată că la fiecare persoană diagnosticată cu diabet mai există încă o persoană care are diabet şi nu ştie.
Prezenţa diabetului nu se traduce, însă, într-un risc mai mare de infectare cu SARS-COV2. Totuşi, persoanele diagnosticate cu această boală trebuie să ştie că sunt, îndr-adevăr, mai predispuse la o evoluţie severă a bolii date de coronavirus.
Studiile internaţionale arată că peste 40% dintre cei care au murit infectaţi covid 19 sufereau de diabet, dar mai aveau şi bolile cardiovasculare și renale.
Daniel Tudor Cosma, medic diabetolog: Pot să aibă hipertensiune arterială şi foarte mulţi dintre aceştia o au, şi vorbim în special de persoanele cu diabet zaharat de tip 2, să aibă boli de inimă, să fi avut un infract miocardic sau un accident vascular cerebral. De aceea nu este pentru noi o mare supriză pentru noi că foarte multe dintre persoanele care decedează ca urmare a infecţiei cu coronavirus au şi diabet zaharat.
Cei care ştiu că au această boală sunt sfătuiţi să se protejeze suplimentar în această perioadă.
Cristina Petruţ, pacient diabet: Persoanele cu diabet sunt la un risc mai crescut de a dezvolta un episod depresiv sau sunt mai supuşi anxietăţii. Cu atât mai mult, este foarte important să nu alarmăm populaţia. Şi să nu spunem persoanelor cu diabet că da, s-ar putea să moară din cauza asta, ci să venim cu clarificări. Ce este cel mai uşor lucru de făcut în special când suntem în casă? Mâncăm. Pentru că aşa reuşim cel mai bine să ne calmăm, creierul nostru eliberează endorfine, suntem liniştiţi, nu ne mai gândim la asta. Motiv pentru care există riscul unui dezechilibru glicemic.
Şi tocmai acest dezechilibru este cel care poate cauza orice complicaţie a bolii.
Gabriela Roman, preşedintele Societăţii Naţionale de diabet: Controlul glicemic şi toate indicaţiile noastre terapeutice, fie de stil de viaţă, fie de medicaţie, sunt îndreptate către acest obiectiv, obţinerea controlului glicemic. Este extrem, extrem de important! Acesta poate să prevină o evoluţie nefastă a infecţiei cu COVID, în cazul în care aceasta poate să apară.
Astfel, alimentaţia corectă şi mişcarea sunt mai importante ca niciodată acum. La nivel mondial, diabetul este a doua cea mai răspândită comorbiditate de care sufereau persoanele decedate în urma infecţiei cu coronavirus.