Dieta fără gluten, modă sau necesitate. Ce spun specialiștii (Video)
Alimentaţia fără gluten este o noţiune de care mulţi dintre noi am auzit cel mai adesea în filmele străine, dar care, în ultimii ani, reprezintă o alternativă pentru care optează şi tot mai mulţi români.
De Redactia Observator la 21.05.2019, 09:14Alimentaţia fără gluten este o noţiune de care mulţi dintre noi am auzit cel mai adesea în filmele străine, dar care, în ultimii ani, reprezintă o alternativă pentru care optează şi tot mai mulţi români. Este într-adevăr necesară persoanelor care suferă de intoleranţă la proteina care se regăseşte în mod natural în cereale.
Dar specialiştii avertizează că pentru cei mai mulţi oameni, care renunţă la gluten doar în speranţa că vor trăi mai sănătos, acest tip de dietă poate provoca probleme.
"Sunt puţin mai sănătoase". Este criteriul după care mulţi români se ghidează atunci când decid să cumpere produse fără gluten. În lipsa unei recomandări medicale.
Florin Bălănică, specialist în medicina stilului de viaţă: Este o modă. Din ce în ce mai multe persoane consumă după modă şi nu raportat fiziologiei organismului
O modă care, aplicată bebeluşilor, le poate afecta dezvoltarea pe termen lung.
Florin Bălănică, specialist în medicina stilului de viaţă: Ceea ce face mama în timpul sarcinii ca şi acces sau lipsă de acces la un nutrient dă toleranţa sau intoleranţa viitorului copil la acel aliment
Altfel spus, dacă mămicile introduc în alimentaţia celor mici doar produse fără gluten, riscă să-i facă 100% intoleranţi la acesta, spun specialiştii.
În România există în prezent aproximativ 200 de mii de oameni care suferă de celiachie, boala provocată de intolereanţa la gluten.
Iuliana Roibu Bonoiu, preşedinte Asociaţia pentru Intoleranţă la Gluten: Glutenul este periculos pentru oamenii intoleranţi deoarece determină o reacţie autoimună în organism, organismul se autoatacă atunci când consumă gluten şi generează atrofierea viilor din intestinul subţire ceea ce duce la malabsorbţie severă şi la complicaţii foarte serioase cum ar fi limfomul non-Hodgkin, cancere şi anemii foarte severe, osteoporoză.
Boala celiacă este greu de diagnosticat. Testele genetice ajung la 500 de lei şi nu sunt decontate. Iar analizele de sânge costă în medie 250 de lei. Această mamă a mers cu fetiţa ei în vârstă de doi ani la 15 medici, până să ajungă la un diagnostic corect.
Loredana Samoilă, mama unui copil cu intoleranţă la gluten: Acuza dureri de oase, şchiopăta, ajunsese să şchiopăteze, o săptămână mi-a şchiopătat fără să ştiu de ce. Am mers la ortoped, mi-a spus că nu are nimic. Abdomenul acela mărit, puternic mărit, este unul dintre cele mai reprezentative semne ale bolii în rândul copiilor.
Pentru că moda produselor fără gluten a luat amploare, industria alimentară ţine pasul. Vânzările produselor fara gluten au crescut cu aproape 13 procente la nivel mondial.
Claudia Stancu, manager de dezvoltare: Sunt cel puţin 100 de producători care pretind că produc fără gluten în România. Însă fără această validare nu putem, noi şi asociaţia, garanta că nu îmbolnăvesc cu produsele lor celiacii care sunt de bună credinţă.
Datele Asociaţiei Române pentru Intoleranţă la Gluten arată că doar anul trecut românii au consumat produse fără gluten în valoare de 44 de milioane de lei.