Din 2021 primim 140.000 doze de vaccin pe săptămână, care ar imuniza doar 4 milioane de români anul viitor
Primele 10 mii de doze de vaccin anti-covid19 au ajuns astăzi în Bucureşti. Serul a fost transportat şi depozitat la minus 80 de grade. Vaccinul va pleca în această noapte spre 10 spitale de boli infecţioase din întreaga ţară. Duminică se va da startul primei etape din campania de vaccinare, care va cuprinde 3 mii medici şi asistente din prima linie în lupta împotriva viruslui. Autorităţile spun că de luna următoare vom primi 140 de mii de doze pe săptămână, care nu ar ajunge însă nici pentru imunizarea a 4 milioane de oameni în 2021.
De Laurenţiu Rădulescu la 26.12.2020, 20:26- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- 3.000 de medici şi asistente vor fi vaccinaţi în prima etapă
- 18 ore a durat drumul celor 10.000 de doze de vaccin de la vama Nădlac2 până în Capitală
Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Primele doze de vaccin sunt coborate de militari. Vor fi duse in interiorul Institului Canatcuzino şi depozitate la minus 80 de grade.
Două mii de flacoane a câte cinci doze fiecare au fost descărcate din camionul frigorifc care a ajuns dimineaţă în curtea Institutului Cantacuzino, centrul principal de stocare a vaccinului din Capitală.
Cum se depozitează vaccinul adus în România
Cutiile cu vaccin au fost scoase din recipientele pline cu gheaţă carbonică şi au fost depozitate în frigidere speciale, care răcesc serul la o temperatură de minus 80 de grade.
18 ore a durat drumul celor 10 mii de doze de vaccin de la vama Nădlac2 până în Capitală. Camionul frigorific a fost în permanenţă păzit.
Specificaţiile vaccinului sunt clare. Nu pot trece mai mult de 12 ore din momentul scoaterii de la minus 80 de grade până la depozitarea în frigidere obişnuite, care răcesc între 2 şi 8 grade. În maximum 5 zile trebuie utilizat serul iar după desigilare, soluţia se injectează în decurs de până la 6 ore.
Citește și:Transportul celor 10 mii de doze au fost făcute cu ajutorul camionului frigorific dintr-un raţionament simplu, au explicat astăzi autorităţile. Gheaţa carbonică unde este păstrat serul este de fapt dioxid de carbon îngheţat. Când se încălzeşte revine la forma de gaz, care este toxic. În spaţiul închis al unui avion ar fi putut pune în pericol viaţa echipajului.
Cine sunt primii români care se vor vaccina anti-Covid-19
Dozele vor ajunge mâine dimineaţă în 10 spitale de Boli Infecţioase din ţară. Cinci mii de medici şi asistente vor fi vaccinaţi. În Bucureşti, prima persoană vaccinată va fi un medic de la Institutul Matei Balş. La Iaşi şi Braşov, managerii spitalelor de boli infecţioase vor fi imunizaţi la prima oră.
La Timişoara serul va inoculat mai întâi unui număr de cinci medici, tot de la Terapie Intensivă, iar la Maramureş cadrele medicale au ales să tragă la sorţi numele primelor persoane care vor fi vaccinate.
Florin Cîţu, premierul României: Săptămânal vom primi în jur de 140 de mii de doze. România va avea în jur de 10 milioane, am făcut noi un contract de zece milioane de doze de vaccin.
Acest lucru înseamnă însă că planurile de până acum ale autorităţilor, care doreau ca 70% din populaţie să fie vaccinată până în vară, nu vor putea fi puse în practică. Un calcul simplu arată că, dacă numărul rămâne acelaşi anunţat de premier, anul următor nu vor putea fi imunizate nici măcar 4 milioane de persoane.
Citește și:Drumul spre vaccinul anti-Covid-19
Aproape 12 luni au durat cercetarea şi realizarea vaccinului anti-Covid-19 al companiei Pfizer. Primele teste au fost făcute în luna martie iar în luna Iulie Statele Unite alocau 1,9 miliarde de dolari pentru primele 100 de milioane de doze de vaccin. O lună mai târziu, 30 de mii de voluntari făceau primele teste care au arătat în cele din urmă o eficienţă de peste 90 la sută.
La începutul lunii Marea Britanie a autorizat şi început campania de vaccinare. Câteva zile mai târziu, Statele Unite procedează la fel iar pe 21 decembrie, Uniunea Europeană a autorizat la rândul ei serul de imunizare.
- Ianuarie 2020- BioNTech începe cercetarea pentru vaccin
- Martie 2020 - BioNTech şi Pfizer ajung la un acord pentru producerea vaccinului
- Mai 2020 - Încep testele pentru prima variantă a vaccinului
- 22 Iulie 2020- SUA alocă 1,9 miliarde de dolari pentru 100 de milioane de doze
- 27 Iulie 2020- Începe testarea pe 30.000 de voluntari
- 9 Noiembrie 2020 - Studiile arată că vaccinul are o rată de eficienţă de peste 90%>
- 2 Decembrie 2020- Marea Britanie autorizează vaccinul
- 8 Decembrie 2020- Începe vaccinarea în Marea Britanie
- 11 Decembrie 2020 - Vaccinul este autorizat în SUA
- 14 Decembrie 2020- Începe vaccinarea în SUA
- 21 Decembrie 2020- Uniunea Europeană autorizează vaccinul
În timp ce statele Uniunii Europene demarează mâine campania de vaccinare, în Marea Britanie medicii testează deja un tratament care ne-ar putea ajuta să nu ne infectăm chiar dacă am fost expuşi virusului. Este vorba despre un tratament cu anticorpi, dezvoltat de Astra Zeneca, care, dacă se va dovedi eficient, va putea fi folosit şi în cazul celor care nu pot fi vaccinaţi din diverse motive.