"Doctor Google" și leacuri băbești pentru răceală. Ce spun specialiștii despre folosirea usturoiului pentru a combate virusurile
Am tot vorbit zilele acestea despre faptul că a început sezonul virozelor, aşa că ne-am gândit să mergem mai departe şi să aflăm cum ne tratăm în această perioadă. Sau, şi mai bine, ce putem face să prevenim o răceală care să ne ţină la pat vreo câteva zile. Eu recunosc că mă bazez de multe ori pe leacurile băbeşti. Ştiau bunicii noştri ceva de nu îi vedeam bolnavi aproape niciodată. O supă de ceapă, usturoi din belşug, miere pentru dureri în gât... şi eşti ca nou.
De Redactia Observator la 26.10.2023, 12:13"Atunci când am temperatură şi ca să îmi scadă temperatura îmi pun şosete udate în oţet."
"Mâncăm ceapă, usturoi. Asta pentru imunitate."
Sunt aşa-zise remedii naturale la care mulţi români apelează încă de la primele simptome. Despre usturoi, de exemplu, ştim că luptă cu infecţiile şi ajută la dezvoltarea anticorpilor din organism. Ce spun medicii despre cel mai popular leac băbesc?
Nadia Eperjessy, nutriționist: "Se spune că ceapa şi usturoiul ţin la distanţă viruşii. Întradevăr,ele au proprietăţi bacteriene, însă nu pot trata răcelile care sunt cauzate de viruşi."
Aceleaşi efecte au şi tratamentele naturiste pentru dureri în gât. Cele mai multe ameliorează simptomele pe moment, dar nu distrug virusul care a provocat boala.
"Lapte dulce cu miere pentru gât cănd ne doare."
Nadia Eperjessy, nutriționist: "Laptele cald poate să amelioreze discomfortului cauzat de durerile în gât, însă este o ameliorare temporară şi nu tratează. Când vine vorba de cartofii pe care îi folosim pentru a ameliora durerile cauzate de roşu în gât, nu este adevărat, nu există nici un studiu care să susţină acest efect.Toată lumea consumă miere atunci când are probleme cu discomfortul la nivelul gâtului, ea ajuta întradevăr temporar."
Internetul, "alternativa" românilor la leacurile băbești
Cine nu ştie de leacurile minune ale bunicii, apelează la Doctorul Google. E plin internetul de tratamente pe care mulţi ajung să le ia după ureche.
Oana Ciuhurean, medic: "Nu există studii medicale care să ateste că sunt bune şi pot fi folosite de către pacient acasă. Este recomandat în momentul în care avem o afecţiune să consultăm medicul."
Până atunci, să nu uităm pe prevenţie. Un regim alimentar sănătos, bazat pe legume şi fructe, ne ajută să luptăm mai uşor cu viruşii din jurul nostru.
De la banala supă de pui la ceaiul de ceapa, toate aceste metode de a trata răceala au rămas împămantenite de ani de zile şi sunt din ce în ce mai folosite în ziua de azi ca tratamente naturiste în locul pastilelor ce pot avea efecte adverse