Efectele cumplite ale Aspartamului asupra corpului. Aditivul ar fi cancerigen şi este folosit în produsele "zero zahăr"
Liga Împotriva Cancerului a lansat o petiţie prin care cere Comisiei Europene să interzică aspartamul, considerat posibil cancerigen de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Aditivul este folosit ca înlocuitor al zahărului în peste 2.500 de produse, care devin tot mai populare, mai ales printre tineri şi cei care ţin cure de slăbire.
De Andreea Gherasim la 06.02.2025, 20:18Creat în Statele Unite la mijlocul anilor 1960, aspartamul nu a fost aprobat imediat în Europa. Ridica de atunci semne de întrebare despre efectele asupra sănătăţii. Astăzi îl găseşti într-o mulţime de produse, sub denumirea E951.
Pentru ce este folosit Aspartamul
Aspartamul este folosit ca îndulcitor artificial în mai multe produse alimente precum sucuri, deserturi, gumă de mestecat sau produse de panificaţie speciale. Toate cu menţiunea că nu conţin zahăr.
Mâncarea şi băutura cu eticheta „Zero zahăr“ nu sunt o soluţie pentru cei care vor să slăbească, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
"Avem nişte semne din 2023 de la OMS care îl clasifică posibil cancerigen numai că încă nu există dovezile. E de 200 de ori mai dulce decât zaharoza", declară Alexandru Cîrîc, Director General al ICA.
Un factor înalt de risc pentru sănătatea omului
Apar anumite tipuri de cancer şi anume limfoame, leucemie, tumori de tract urinar, tumori neurologice. Este implicat chiar apariţia diabetului zaharat. Boli toxice de ficat, anxietate.
În România, consumul de băuturi răcoritoare ajunge, în medie, la 117 litri de persoană pe an. Multe conţin îndulcitori artificiali.
Liga împotriva cancerului a lansat o petiţie în 11 ţări de pe continent pentru a interzice aspartamul şi se aşteaptă să adune cel puţin 1.000.000 de semnături.