Nereguli grave descoperite în Spitalul de boli pulmonare din Brăila, după ce 3 elevi s-au îmbolnăvit de tuberculoză
Alarma dată după ce 3 elevi s-au îmbolnăvit de tuberculoză a scos la iveală o problemă uriaşă în Spitalul de boli pulmonare din Brăila, unde ar fi trebuit să fie trataţi.
De Redactia Observator la 24.05.2019, 08:59Alarma dată după ce 3 elevi s-au îmbolnăvit de tuberculoză a scos la iveală o problemă uriaşă în Spitalul de boli pulmonare din Brăila, unde ar fi trebuit să fie trataţi. Unitatea medicală nu dispunea de testere rapide, care ar fi trebuit să depisteze dacă şi alţi colegi de-ai copiilor au luat boala contagioasă. Aşa se face că, deşi diagnosticul a fost pus în urmă cu câteva săptămâni, ancheta epidemiologică stagnează. Autorităţile medicale promit că situaţia de criză e în curs de rezovare.
În şcoala gimnazială "Nikos Kazantzakis" din Brăila inspectorii încearcă să stabilească dacă se poate vorbi de un eventual focar de TBC. Este stare de alertă după ce, la sfârşitul lunii trecute, o elevă din clasa a şasea şi un elev de clasa a şaptea au fost depistaţi cu tuberculoză. Conducerea unităţii de învăţământ a luat încă atunci primele măsuri.
Neaga Suşanu, directorul şcolii "Nikos Kazantzakis": Am făcut igenizare, atât cât am ştiu noi, cu materialele pe care le-am avut în dotare, am aerisit pentru că am înţeles că acest microb se transmite prin aer, aerisire, curăţenie.
Tot atunci s-au întocmit tabele cu elevii şi profesorii care au intrat în contact cu cei doi copii. Între timp, şi fratele fetei a primit acelaşi diagnostic, dar fără a fi contagios. Acum trebuie investigaţi 130 de copii şi 30 de cadre didactice.
Ancheta epidemiologică este însă blocată de o situaţie de criză a Spitalului de Pneumoftiziologie din Brăila.
Dr. Virginia Boboc, şeful programului TBC: Nu avem teste rapide, avem teste la tuberculină, care se foloseşte la copii. Noi de la sfârşitul lunii martie rămânem fără tuberculină.
Ştefan Sînpetru, directorul spitalului de Pneumofiziologie Brăila: Sunt probleme care se nasc periodic şi nu se regăsesc doar la Brăila. Aceste teste în momentul acesta se importă. Avem situaţii în care dăm telefoane în judeţele care mai au încă stocuri şi care sunt şi în termen de valabilitate.
Autorităţile medicale au promis că testerele urmează să ajungă zilele acestea. Dacă rezultatele vor scoate la iveală încă un caz, se va declara focar TBC şi stare de carantină, iar şcoala va fi închisă. Elevii deja diagnosticaţi primesc acum tratament în spital.