Epidemie de anemie printre femei. Medicii trag un semnal de alarmă: "Ţin diete stricte și nu consumă suficientă carne, suficiente ouă, legume"
Epidemie de anemie printre femei. Pe lângă deshidratare, nici alimentaţia nu le ajută deloc. Vestea bună e că lipsa de fier se poate corecta, însă nu cu suplimente luate după ureche.
De Redactia Observator la 21.03.2024, 20:00Una din trei femei suferă de anemie fără să ştie. Totuşi, sunt semne şi simptome care ne pot arăta dacă o persoană are o astfel de afecţiune, spun medicii.
- Eva Cristescu, medic de familie: Sunt niște persoane cu o paloare mai mare a pielii dar și a sclerelor zicem noi, albul ochiului este palid, și se simt obosite, fără vlagă au eventual și amețeli din vreme în vreme. Genul acesta de simptome te pot duce cu gândul la o anemie.
Anemia se instalează atunci când lipsa de fier împiedică organismul să producă hemoglobină, responsabilă pentru transportul oxigenului în întreg corpul.
- Femeie: Simțeam amețeală. Am avut lipsa de fier, am luat tratament și m-am simțit mai bine.
- Internarea unui pacient neasigurat. Câte zile de spitalizare sunt gratuite şi ce drepturi are o persoană...
- Care este cel mai frecvent tip de cancer din România. Medic: "La nivel mondial este o cifră impresionantă"
- Bolile cu transmitere sexuală fac ravagii printre tinerii din România. Numărul celor infectaţi aproape că s-a...
Cei care ignoră simptomele pe termen îndelungat pot ajunge la spital cu complicaţii. Tratamentul începe cu perfuzii cu vitamine.
- Daniela Georgescu, șef secție Hematologie Spitalul Colentina: Nu anemia în sine reprezintă o urgență, ci cauza care a dus la apariția anemiei. Se începe cu corecția deficitului de fier, fie tratament per os dacă se dorește o corecție lentă, fie cu perfuzii intravenoase de fier intravenos. Transfuzia în anemia feriprivă este marcajul unei boli severe.
Aproape jumătate dintre femeile cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani suferă de anemie
Totuşi, cele mai multe află acest lucru abia când rămân însărcinate.
- Erna Stoian, medic ginecolog: Ţin diete stricte și nu consumă suficientă carne, suficiente ouă, legume cu frunze verzi. Apare pulsul crescut, tahicardia, care în timp poate să ducă la mărirea cordului și insuficiență cardiacă.
- Cristina Tănasă, reporter Observator: Cu o trimitere de la medicul de familie, anemia poate fi depistată din timp doar cu trei analize simple. Hemoglobina, sideremia și feritina serică sunt decontate integral de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Cea mai mare greşeală pe care o fac româncele este să ia suplimente fără prescripţie. Pot avea afecţiuni, fără să ştie, care sunt agravate de surplusul de fier.
- Daniela Georgescu, șef secție Hematologie Spitalul Colentina: În afară de betatalasemie mai sunt și alte boli genetice care pot să ducă la surplus de fier.
Singura metodă de prevenție este testarea periodică a nivelului de fier din organism, cred medicii, dar şi o alimentaţie echilibrată.