Fenomen îngrijorător în România: ''În Rezidenţiat întră 3.500- 4.000 de studenţi, dar eliberăm 1.000 de avize de liberă practică. Unde sunt restul?''
Preşedintele Colegiului Medicilor din România Daniel Coriu afirmă că este mare nevoie de medici cardiologi în ţară, atrăgând atenţia asupra unui fenomen îngrijorător - în România, anual, Colegiul eliberează doar 1.000 de avize de liberă practică. Asta în timp ce în Universităţile de Medicină din ţară termină, conform declaraţiei sale, în jur de 3.800 de studenţi, români şi străini. În Rezidenţiat intră în proporţie aproape egală, însă ulterior în ţară rămân să profeseze foarte puţini dintre ei. Şi nu salariile sunt principalul factor care îi determină să plece, spune prof. Daniel Coriu.
De Redactia Observator la 11.10.2022, 10:34Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România: Vorbeam zilele trecute cu o colegă din Germania care lucrează la Mann Institute şi aşteaptă cu mare drag colegi din România, acele lucruri se întâmplă şi în Franţa, şi în Spania şi în Italia şi în UK, în Statele Unite medicii români sunt bineveniţi.
În Universităţile de Medicină din România, aproape anual, termină în jur de 3800 de studenţi români şi străini. În Rezidenţiat întră în jur de 3500, 4000, iar în Colegiu 1000 pe an. Deci în Colegiul Medicilor din România noi eliberăm 1000 de avize de liberă practică. Unde sunt restul studenţilor? Unde sunt restul rezidenţilor? Nu în România. Vorbeam zilele trecute cu o colegă din Germania care lucrează la Mann Institute şi aşteaptă cu mare drag colegi din România, acele lucruri se întâmplă şi în Franţa, şi în Spania şi în Italia şi în UK, în Statele Unite medicii români sunt bineveniţi.
Nu mai punem problema de bani,mai este altceva şi cred că trebuie să identificăm acel altceva, de ce medicii români preferă să plece din România. Poate în viitorul apropiat să reuşim să avem o dezbatere publică, avem nevoie de cardiologi, mare nevoie”, a declarat prof. Coriu la Gala Inimii 2022 organizată de Fundaţia Română a Inimii şi de Societatea Română de Cardiologie cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii, la Opera Naţională din Bucureşti.
Puţini aleg să profeseze în ţară după rezidenţiat
- Creșterile salariale nu îi conving pe medici să rămână în ţară. Fără suficienţi specialişti, unele...
- Spital cu dotări moderne şi investiţii de milioane de euro, dar fără medici. "La ATI avem unul singur, până la...
- Comuna din Maramureș, fără medici de familie. De sutele de bolnavi se ocupă o singură asistentă
Problema lipsei medicilor în zonele rurale, adusă din nou în atenţia publică. În Capitală şi în alte 5-6 judeţe lucrurile merg bine, spune Preşedintele Colegiului Medicilor, însă în multe alte zone este mare nevoie de specialişti
''Sigur,în centrele universitare nevoile sunt acoperite. Dar ce facem cu restul localităţilor? Vorbim de Bucureşti şi alte 5-6 judeţe unde lucrurile merg foarte bine, dar în rest ce facem? Este o mare problemă, este tot în responsabiliatea noastră să o rezolvăm. Dar sunt convins că împreună, societăţile profesionale, recunosc, Societatea de Cardiologie este printre cele mai active societăţi care sunt în România, împreună cu Ministerul Sănătăţii, împreună cu Senatul României, cu Camera Deputaţilor, cu Guvernul, vom reuşi să găsim, să identificăm soluţii pentru a păstra medicii în România'', a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din România.