Antena Meniu Search
x

Video Spital cu dotări moderne şi investiţii de milioane de euro, dar fără medici. "La ATI avem unul singur, până la ora 15"

Salariile mari de la stat au mai înfrânat din exodul medicilor, dar rezidenţii şi medicii tineri, în general, fug de spitalele mici, care se confruntă cu un mare deficit de personal. Pentru că mulţi specialişti ţintesc clinici din marile oraşe, unele spitale municipale au ajuns să funcţioneze la cota de avarie, amână operaţii şi nu pot interna bolnavi, chiar în stare gravă, după ora 15. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 06.10.2022, 16:47

Vezi și

Spitalul Municipal din Motru are o lipsă acută de medici. Marius are 31 de ani şi este printre puţinii medici tineri care mai profesează în mica unitate medicală, cu doar 200 de paturi. Cu toate că locuieşte în Craiova, tânărul face naveta zilnic până la spital. În total, 200 de kilometri. "Dacă faci ceva cu pasiune şi cu dragoste, nu ţii cont de aceşti kilometri", spune Marius Dumitru, medic ortoped. Întrebat ce ar face dacă s-ar ivi un post liber la Craiova, la Spitalul Judeţean, răspunde că nu ar lăsa Motrul niciodată. "Suntem un colectiv tânăr, vrem să facem, avem susţinere", explică el.

Criză de medici în spitalele din oraşele mici. Multe unităţi medicale au dotări moderne

De zece medici ar mai fi nevoie în spital. Lipsesc specialiştii în oftalmologie şi cardiologie, dar cea mai mare problemă este în Secţia de Terapie Intensivă. "Avem un singur medic şi el îşi desfăşoară activitatea până la ora 15 şi nu putem să avem program permanent. Nu se pot face operaţii după ora 15", mărturiseşte Alin Efrim, manager Spital Motru.

În ultima perioadă, spitalul a atras fonduri europene şi a investit 3 milioane de euro în mobilier şi echipamente medicale. "Am schimbat toate paturile din spital, toate noptierele din spital. Am montat instalaţii de oxigen la fiecare pat. Avem butoane de panică la fiecare pat din spital. Am adus două ecografe noi, stocator de oxigen", arată directorul spitalului. "Acest lucru ar trebui să bucure fiecare medic şi să-i dea curajul şi încrederea să vină către Spitalul Municipal Motru", declară Cosmin Morega, primarul din Motru.

Pe acelaşi subiect

Primăria a mai obţinut alte peste 2 milioane de euro să construiască o nouă clădire în curtea spitalului şi să extindă ambulatoriul, să ridice cabinete medicale şi să le doteze cu tot ce trebuie. "Acest ambulatoriu va putea să deservească toţi cetăţenii din Motru şi nu numai, şi din celelalte localităţi", adaugă primarul din Motru.

Ce salarii au medicii. Secţiile unde se câştigă cei mai mulţi bani

Aproximativ 200 de angajaţi sunt la spitalul din Motru, pentru care se cheltuiesc circa 2 milioane de lei lunar pentru salarii. Cel mai mult câştigă medicii de la Radiologie, Terapie Intensivă sau Medicină Internă, peste 20.000 de lei net lunar. 

Probleme sunt şi în alte spitalele mici. "Un medic de medicină internă, care să vină să facă gărzi într-un spital mic, ar putea ezita să mai continue să facă acest regim de gărzi pentru că nu are servicii de radiologie şi imagistică medicală sau laboratorul medical, sau nu funcţionează 24 de ore din 24, când are nevoie de analize medicale pentru a pune un diagnostic de certitudine", spune Cristina Cornoiu, medic specialist.

În ciuda tuturor minusurilor însă, cei care aleg să rămână aici spun că se poate face performanţă şi în spitalele din oraşele mici.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Spital cu dotări moderne şi investiţii de milioane de euro, dar fără medici. "La ATI avem unul singur, până la ora 15"