Antena Meniu Search
x

Video Creșterile salariale nu îi conving pe medici să rămână în ţară. Fără suficienţi specialişti, unele spitale funcţionează la cotă de avarie

Salariile mărite substanţial au mai înfrânat din exodul medicilor. Dar banii nu sunt suficienţi pentru ca spitalele să aibă specialişi. Lipsa investiţiilor în aparatura medicală şi condiţiile proaste de muncă îi alungă pe medicii tineri din oraşele de provincie. Aşa se face că unele spitale municipale au ajuns să funcţioneze la cota de avarie. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 06.10.2022, 19:43

Vezi și

Marius are 31 de ani şi este printre puţinii medici care mai profesează în Spitalul Municipal Motru, o unitate cu 200 de paturi. Locuieşte tocmai în Craiova, dar face naveta zilnic până la spital. În total, 200 de kilometri.

Marius Dumitru, medic ortoped: Dacă faci ceva cu pasiune şi cu dragoste, nu ţii cont de aceşti kilometri.

Reporter: Dacă s-ar ivi un post liber la Craiova, la Spitalul Judeţean, aţi merge acolo, aţi lăsa Motrul?

Marius Dumitru, medic ortoped: Nu, niciodată.

Pe acelaşi subiect

Reporter: De ce?

Marius Dumitru, medic ortoped: Pentru că suntem un colectiv tânăr, vrem să facem, avem susţinere.

De alţi zece medici ca el ar mai fi nevoie în spital. Lipsesc specialiştii în oftalmologie şi cardiologie. Cea mai mare problemă este în Secţia de Terapie Intensivă.

Alin Efrim, manager Spital Motru: Avem un singur medic şi el îşi desfăşoară activitatea până la ora 15 şi nu putem să avem program permanent. Nu se pot face operaţii după ora 15. Nu putem să ţinem pacienţi de terapie intensivă.

În ultimele trei luni, spitalul a atras fonduri europene şi a investit trei milioane de euro în mobilier şi echipamente medicale.

''Am schimbat toate paturile din spital, toate noptierele din spital. Am montat instalaţii de oxigen la fiecare pat. Avem butoane de panică la fiecare pat din spital. Am adus două ecografe noi, stocator de oxigen.''

Cosmin Morega, primar Motru: Acest lucru ar trebui să bucure fiecare medic şi să-i dea curajul şi încrederea să vină către Spitalul Municipal Motru, unde se fac eforturi în fiecare zi pentru a le pune la dispoziţie un mediu corespunzător pentru a-şi desfăşura activitatea.

Primăria a mai obţinut alte peste 2 milioane de euro pentru o nouă clădire în curtea spitalului şi pentru extinderea ambulatoriului. Urmează investiţii în noi cabinete medicale, dotate cu întreaga aparatură necesară.

Fără suficienţi specialişti, unele spitale funcţionează la cotă de avarie

Spitalul din Motru are aproximativ 200 de angajaţi, iar pentru salariile lor sunt alocate lunar circa 2 milioane de lei. Cel mai mult câştigă medicii de la Radiologie, Terapie Intensivă sau Medicină Internă, adică peste 20 de mii de lei brut lunar. Şi cu toate acestea, spitalul încă duce lipsă de medici, la fel ca multe alte spitale mici din ţară. 

Cristina Cornoiu, medic specialist: Un medic de medicină internă, care să vină să facă gărzi într-un spital mic, nu are servicii de radiologie şi imagistică medicală sau laboratorul medical sau nu funcţionează 24 de ore din 24, când are nevoie de analize medicale pentru a pune un diagnostic de certitudine.

Cei mai mulţi medici din România sunt atraşi de centrele universitare mari, unde infrastructura medicală e la alt nivel şi există mai multe oportunităţi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Sanatate » Creșterile salariale nu îi conving pe medici să rămână în ţară. Fără suficienţi specialişti, unele spitale funcţionează la cotă de avarie