Mielul de Paște, mai scump și cu 30% față de anul trecut
Mielul de Paşte este mai scump şi cu 30 la sută decât anul trecut. Comenzile pentru export au scumpit carnea. Fermierii care au adus marfa în pieţele din Bucureşti nu încep negocierile fără 25 de lei pe kilogram.
De Redactia Observator la 05.04.2019, 21:44Mielul de Paşte este mai scump şi cu 30 la sută decât anul trecut. Comenzile pentru export au scumpit carnea. Fermierii care au adus marfa în pieţele din Bucureşti nu încep negocierile fără 25 de lei pe kilogram. Anul trecut, cu trei săptămâni înainte de Paşte, preţurile porneau de la 18 lei.
Fermierii au ajuns cu mielul în pieţe, dar nu au avut succesul la care se aşteptau. Mulţi clienţi s-au oprit în faţa vitrinei, puţini au cumpărat.
Anul acesta, vom mânca de Paşte cel mai scump miel. O familie care vrea să cumpere 10 kilograme de carne va plăti 250 de lei. Comercianţii sunt convinşi că vor fi costuri mai mari în apropierea sărbătorilor.
Vânzătoare Obor: E recomandat să cumpere acum carnea, pentru că bănuiesc că în perioada Paştelui vor fi mult mai scumpi. Asta e părerea mea, după cum au început, cred că vor fi foarte scumpi
Exporturile au scumpit mielul, spun producătorii. România a trimis anul trecut la export, în Libia, Iordania, Liban, Grecia şi Italia, ovine în valoare de 176 milioane de euro, potrivit Eurostat.
800.000 de ovine pleacă din România în Iran
Iar anul acesta, s-au reluat exporturile către Iran. Fermierii noştri au comenzi ferme.
Ministrul Agriculturii estima că 800.000 de capete vor fi trimise spre această piaţă.
Ştefan Treirel, crescător oi: Pleacă marfa la export, ca să mănânce cei de afară, că noi mâncăm ce se aduce de afară. Noi mâncăm de alea congelate de 6-7 ani şi ce e bun pleacă afară
Deşi România este al treilea cel mai mare crescător de ovine din Uniunea Europeană, cu un efectiv de 10 milioane de capete, consumul local este scăzut.
Şi cum cererea creşte doar de Paşte, ciobanii vor să profite.
Gheorghe Păsac, cioban: Ar trebui să fie cam 25 de lei kilogramul ca să scoatem şi noi un profit bunicel. Anul trecut numai pe pierderi am mers
Oaia de Camerun, oaia fără colesterol
La o fermă din Mehedinţi s-au găsit rase noi de ovine, cum ar fi oaia Camerun, a cărei carne nu are un miros pregnant.
Valter Marinchescu, crescător de oi de Camerun: Carnea de oaie de Camerun este deosebită ca şi gust. Nu are mirosul specific oii româneşti şi după cum spun cunoscătorii nu conţine nici colesterol
La poarta fermei se preiau deja comenzile. În pieţe, însă, aveţi grijă de unde cumpăraţi, spun inspectorii DSV.
În Capitală, de exemplu, carnea era depozitată astăzi în afara galantarelor, la temperaturi ridicate.
Carnea de ied, mai săracă în calorii
Carnea de ied este mai sănătoasă decât cea de miel. Este foarte bună în special pentru cei care au probleme cu colesterul.
Dacă nu vă place gustul mielului, medicii propun ca alternativă carnea de ied. E mai săracă în calorii decât puiul şi e excelentă dacă aveţi probleme cu colesterolul.