Fructele murate, vedetele conservelor pentru iarnă
Toamna se numără borcanele cu murături. Gospodinele se pregătesc intens pentru sezonul rece, aşa că îşi scot la înaintare răbdarea şi cele mai bune reţete. Pe lângă tradiţionalele gogonele, castraveţi sau varză, printre preferinţele gospodinelor şi-au făcut loc uşor-uşor şi fructele murate. Mere, pere, struguri sau gutui, toate pot fi puse la borcan şi servite lângă o friptură, într-o zi friguroasă de iarnă.
De Redactia Observator la 10.09.2020, 17:42- Fructele murate, o adevărată delicatesă
- Rețeta nu are conservanți
Gospodinele au început să pregătească zarzavaturile şi murăturile pentru iarnă. Fiecare caută preţurile cele mai bune, iar, în funcţie de buget, aleg legumele de care nu se pot lipsi. Imaginaţia este însă singura limită când vine vorba despre conţinutul conservelor. Aşa că, mai nou, din cămările românilor nu lipsesc fructele murate care dau o notă de rafinament oricărei mese.
Combinaţia de gust dulce cu acrişor vine să completeze meniurile în care predomină mâncărurile pe bază de carne. Chef Nicolae Tomescu ne arată o reţetă de fructe murate pe cât de simplă, pe atât de delicioasă.
Fructele se spală bine, se taie felii şi se aranjează în borcane. Nu înainte ca bucătarul nostru să ne împărtăşească un mic secret.
Peste fructele şi legumele aşezate în borcane se toarnă "murătoarea", lichidul în care vor fermenta.
Pentru un plus de aromă se adaugă boabe de piper şi seminţe de muştar. La final se strâng capacele.
Borcanul trebuie să stea întors pentru a se răci până a două zi și să fie neapărat acoperit, iar pentru că această rețetă nu are conservanți e recomandat că fructele murate să se consume într-un an.
Avantajul acestui tip de preparat este că poate fi făcut cu aproape orice fructe şi legume, în orice perioadă a anului, nu doar toamna.