Antena LIVE

Ghid pentru gestionarea emoțiilor negative. Sfaturi de la psihoterapeutul Gaspar Gyorgy

Auto-izolarea şi carantina pot scoate la suprafaţă emoţii negative precum furie, panică, frustrare sau anxietate. Important este să nu le lăsăm să ne copleşească.

De la 23.03.2020, 01:47

Auto-izolarea şi carantina pot scoate la suprafaţă emoţii negative precum furie, panică, frustrare sau anxietate. Important este să nu le lăsăm să ne copleşească. Psihoterapeutul Gaspar Gyorgy ne îndeamnă să vedem partea plină a paharului. Iată câteva sfaturi pentru a depăşi această perioadă cu mintea sănătoasă şi mai împăcaţi cu noi înşine.

GASPAR GYORGY, psihoterapeut: Izolarea şi distanţarea socială sunt o serie de experienţe necunoscute nouă. Noi nu ne-am mai întâlnit cu ele până acum. Ceea ce înseamnă că mai mult decât firesc să simţim emoţii de frică, de nervi, de frustrare, adică tot ceea ce simte fiinţa umană atunci când libertatea îi este îngrădită.

Numai că de această dată este foarte important să ne reamintim că aceste reguli sunt spre binele nostru. Şi putem folosi tot acest timp de distanţare fizică pentru a ne apropia din punct de vedere psihologic şi din punct de vedere emoţional de propria persoană şi cei dragi nouă.

Cred că este cel mai important moment din istoria recentă a omenirii în care cu toţii ne putem orienta atenţia asupra universului interior pentru a crea o anumită intimitate cu gândurile, trăirile şi sentimentele noastre, dar şi celorlalte persoane care sunt foarte dragi nouă.

Tot în această perioadă ne putem înâlni cu stări de anxietate şi de panică. De asemenea, reacţii fireşti în momentul în care lucrurile par să se schimbe şi situaţia nu este sub control. Cel mai bine poate fi gestionată anxietatea dacă ea este conştientizată şi dacă este pusă în cuvinte.

Dacă gărim o persoană de încredere cu care să vorbim, cu care să purtăm un dialog intim şi personal despre ceea ce simţim, despre ceea ce trăim, despre care sunt gândurile şi îngrijorările noastre. De asemenea, atunci când vine vorba de anxietate este important să nu exgaerăm pericolul, dar nici să nu îl minimiăzăm. Să nu ne lăsăm furaţi de emoţiile noastre dificile şi de gândurile noastre negative.

Mintea omului produce în medie între 12 mii şi 60 de mii de gânduri. Şi 85% dintre acestea au un conţinut negativ. Ceea ce înseamnă că acum mai mult decât oricând este foarte, foarte important să avem această igienă mentală şi să ne implicăm într-o serie de activităţi care ne pot ajuta să redobândim un sentiment de control asupra propriei vieţi.

De aceea, rutinele sunt foarte, foarte importante. Ceea ce avem de făcut în această perioadă e să ne normalizăm trăirile, emoţiile şi sentimentele. Să vedem lucrurile în perspectivă şi să reamintim din nou şi din nou că vorbim despre o experienţă provizorie cu o durată nedeterminată şi care la un moment dat se va încheia,

Şi pentru a tolera mult mai bine această perioadă atenţia merită îndreptată către universul interior şi de asemenea, putem vorbi cu cei dragi nouă despre planurile de viitor pe care le avem, despre călătoriile pe care vrnm să le facem. Este foarte, foarte important pentur a ne menţine optimismul să nu uităm că viaţa noastră va continua, că viaţa noastră are un sens.

De asemenea, ne putem orienta puţin şi spre experienţele pozitive pe care le-am avut în trecut. Putem vorbi despre vacanţele pe care le-am avut, despre surprizele pe care viaţa ni le-a oferit.

În această perioadă mai mult decât oricând merită să punem mâna pe o carte şi să îi oferim minţii noastre şi o altă informaţie decât toate aceste date alarmante care ţine de COVID 19.

În ceea ce îi priveşte pe copii este important să rămânem conectaţi la emoţiile şi sentimentele lor. Copiii trăiesc mult mai intens sentimentele negative: frică, furie, anxietate. Să îi ajutăm să normalizeze toate aceste trăiri, să se împrietenească cu ele. Studiile de specialitate arată că inteligenţa emoţională a copiilor poate fi exersată cel mai bine atunci când copiii se confruntă cu sentimente dificile, nu atunci când le vorbim doar într-o manieră logică şi raţională despre sentimente.

Deci putem profita de acest timp pentru a cultiva nivelul de inteligenţă emoţională al copiilor noştri. Dacă copiii se vor plictis nu e nicio problemă, e un alt moment să ne obşinuim şi cu starea de plictiseală.

Merită să dormim suficient de mult, să fim atenţi la comportamentul alimentar şi să ne implicăm în activităţi fizice, indiferent că este vorba despre sport, mişcare sau de exerciţiile de yoga, tai chi. Eu practic exerciţiile de prezenţă conştientă, meditaţia care mă ajută să îmi gestionez mai bine emoţiile, sentimentele. Să rămânem cu toţii sănătoşi!

Ți-a plăcut acest articol?

coronavirus ghid izolare observatorweekend19 social
Întrebarea zilei
Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

La pădure

La terasă

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Secretul japonezilor pentru o memorie longevivă. Fructul banal pe care aceștia...
Fanatik.ro
Publicat 30.04.2024
Orașul care pare desprins din basme. Este locul ideal pentru cei care vor să se...
Fanatik.ro
Publicat 30.04.2024
Catastrofa care a contribuit la căderea civilizației mayașe – studiu
spotmedia.ro
Publicat 29.04.2024
Prognoza ACCUWEATHER. Meteorologii au revizuit anunțul despre cum va fi vremea de...
Gandul
Publicat 30.04.2024
România, o țară cu 12 clase. De ce nu ne place să învățăm
Adevărul
Publicat 30.04.2024
O nouă eliminare la Chefi la cuțite! Ce concurent a părăsit competiția:...
A1
Publicat 30.04.2024
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră....
CaTine
Publicat 01.05.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi...
Click.ro
Publicat 30.04.2024
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la...
Useit
Publicat 01.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
Redacţia.ro
Publicat 30.04.2024
Fostul șef ISU Prahova a primit lăzi cu sticle de vin și o chiuvetă ca să...
libertatea.ro
Publicat 30.04.2024
Billie Eilish a anunțat turneul „Hit Me Hard and Soft”. Seria de spectacole...
ZU
Publicat 01.05.2024
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Hello taste
Publicat 30.04.2024
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată
Deparinti
Publicat 30.04.2024
O româncă vrea să afle unde lucrează cei care stau la cafenea luni la ora...
ziare.com
Publicat 30.04.2024
Melisa Döngel, dezvăluiri despre rolul vieții. Ce stea de cinema visează să...
Happy
Publicat 01.05.2024
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla
Medicool
Publicat 01.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024