Antena LIVE

Curs valutar

Video

În 2 ani și jumătate, un spital a ajuns dintr-o ruină, într-unul cu aparate de ultimă generație. Unii pacienți aveau șanse zero în trecut aici

Încă un spital din Timişoara trebuie să se mute, cu tot cu echipamente şi pacienţi. Clădirea a fost retrocedată, iar proprietarul vrea să evacueze să multe dintre secţii. Şi asta după ce în spital s-au investit 11 milioane de euro. 

De la 26.10.2022, 19:58
WhatsApp
Vezi și:

Partea de ambulator renovat şi poarta către altă lume, veche, asta era în subsolul spitalului, unde este ambulatoriul acum. În astfel de condiții se primeau și pacientii în urmă cu 2 ani şi jumătate. De atunci, lucrurile s-au schimbat radical, pentru că banii europeni au facut minuni. Spitalul CF din Timișoara nu a stat la mila statului. Şi-a renovat spaţiile şi s-au căutat cele mai noi aparate disponibile pe piață. Unitatea sanitară a atras deja 4,6 milioane euro din fonduri comunitare.

Sorin Chiriac, şef Secție Chirurgie: Această finanţare ne-a ajutat substanţial, am făcut un pas înainte.

Sorin Chiric e chirurg, mulţumit că îşi face meseria cu ajutorul tehnologiei, la care până nu demult doar visa.

Sorin Chiriac, şef Secție Chirurgie: Speranțele noastre erau minime, acum trăim această satisfacţie şi bucurie că putem să oferim unele servicii medicale, chirurgicale, la zi. Este laparoscop, permite chirurgia minim invazivă şi prin această viziune 3D, adică vedem şi în profunzime.

Pe acelaşi subiect

Iulia Pop, reporter Observator: Peste 200.000 de euro, bani europeni, a costat turnul operator care le permite medicilor chirurgi să utilizeze ochelarii cu viziune 3d în timpul intervenţiilor chirurgicale. Pentru pacienţi, asta înseamnă un timp mai scurt petrecut pe masa de operaţie , iar pentru medici precizie şi o siguranţă în plus.

Sorin Chiriac, şef Secție Chirurgie: Ca la cinematograf, avem senzaţia de profunzime, este viitorul şi din fericire şi prezentul.

Zeci de pacienți au fost deja operați astfel, în ultimele luni. Un etaj mai jos, un aparat care foloseste inteligenţa artificială îşi face treaba în cabinetul de dermatologie. Aparatul a costat 44.000 de euro şi realizează harta leziunilor la nivelul pielii, pentru depistarea precoce a cancerului.

Claudia Târziu, medic dermatolog: Analizează tot corpul, analizează fiecare leziune în parte, stochează informațiile și la următoarea evaluare le compară. Şansele erau zero sau foarte mici, pentru că e un aparat destul de valoros și ne ajută pentru diagnosticul precoce al cancerului de piele.  Cu ochiul liber nu puteam sa punem diagnosticul.

Sunt asteptate alte 6 milioane de euro pentru modernizare prin PNRR

Cu cele 4,6 milioane de euro cu care s-au dotat şi secţiile de gastroenterologie, cardiologie, urologie, s-a cumpărat şi un tomograf ce va fi pus în funcţiune în următoarele săptămâni. Prin PNRR, sunt asteptate alte 6 milioane de euro pentru modernizare.

Stela Iurciuc, manager Spitalul CF Timișoara: Banii au fost esenţiali. Este o ocazie unică, aşa cum au fost ultimii doi ani pentru accesarea proiectelor europene şi dotare cu aparatură performantă, atât pentru spital cât şi pentru ambulatoriu, dar şi sansa PNRR-ului, care ne oferă multiple posibilităţi. Proiect pe infecţii nosocomiale, pe ambulator, pe energie verde, pe digitalizare şi iată că ne aflăm în situaţia în care am reuşit să aducem la liman un spital care avea mari probleme în trecut. Din păcate, bugetul de stat nu era foarte consistent.

Dar, exact când lucrurile păreau că merg pe făgașul normal, proprietarul care deţine UN imobil în care functionează spitalul, vrea spaţiul înapoi. Acum, o parte din spital trebuie să se mute. 3 cabinete de ambulatoriu, 4 saloane de chirurgie, cabinete de explorări şi întreaga secţie de medicină interne, care se întinde pe două etaje. Unde? În altă parte a oraşului.

Iulia Pop, reporter Observator: În urmă cu câţiva ani, 4 saloane din acea parte de clădire, în total 18 paturi au fost retrocedate. Acum istoria se repeta. Aici e limita de proprietate. Acum sunt în spital, iar dacă fac un pas ajung într-o proprietate privată. Mai bine de 30% din clădirea în care funcţionează spitalul, monument istoric din 1902, va ajunge la noul proprietar.

Stela Iurciuc, manager Spitalul CF Timișoara: Este vorba de un pavilion retrocedat, definitiv şi irevocabil în anul 2013, noi funcţionam intr-o chirie, cum de altfel si alte spitale au aceasta problema Cred că vom reuşi să ne reconfigurăm, aşa cum ne-am reconfigurat în ultimii 3 ani.

Spitalul are 21 de specializari deservite de 44 de medici, iar în ultimii ani, adresabilitatea a crescut cu 50%. În vară, am văzut povestea unui faimos clan de interlopi care a blocat extinderea clinicii ORL, după ce au impiedicat accesul constructorului. În acest caz, Primăria, cu ajutorul justiţiei, a reuşit să deblocheze situaţia. În prezent, șantierul este în grafic.

Pacient: Aşa e la noi, în România, s-a vândut tot, s-a dat tot, asta e

Timişoara a fost, de-a lungul anilor, în centrul unor retrocedări controversate. Celebru este cazul clinicii de Oncologie, intrată pe mâna unor familii de romi. În altă parte a orașului, imobilul în care funcţiona secția de Pneumologie și laboratorul Spitalului de Copii, a fost câştigat în instanţă de un alt clan. familiile de romi au reușit să pună stăpânire pe 144 de clădiri istorice din oraş.

Iulia Pop

Îmi place să știu. Pun întrebări, și cer, imperios, răspunsuri! Îmi place să ascult. Sincer, uneori de atât e nevoie! Îmi place să scriu. Sunt perfecționistă și “lupt” pentru fiecare cuvânt din știre! Îmi place să zâmbesc. ...

aparatura renovare timisoare
Întrebarea zilei
Aţi ieşit la lopată în aceste zile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza. Când scăpăm de ninsori și...
Fanatik.ro
Publicat 19.02.2025
Povestea cu mineralele Ucrainei: O superafacere în stil colonial sau o capcană...
spotmedia.ro
Publicat 19.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Ce a pățit acest tânăr, după ce a adormit așa în avion. Cum s-a răzbunat...
Gandul
Publicat 19.02.2025
S-au înțeles Putin și cu Trump pentru susținerea lui Georgescu? „O abordare...
Adevărul
Publicat 19.02.2025
Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate despre relația cu Alex Mureșan: „Nu...
A1
Publicat 19.02.2025
Horoscopul zilei de 20 februarie 2025. Berbecii au nevoie de timp pentru ei. Află...
CaTine
Publicat 19.02.2025
„Locul acesta a devenit acasă”. Andrei Perneș de la Mireasa, ultimul mesaj...
spynews.ro
Publicat 19.02.2025
Giovanni Becali nu-l uită pe Chivu: „M-a trădat și urăsc asta”. A...
GSP
Publicat 18.02.2025
Cum să crești ghimbir acasă? Simplu, accesibil și perfect pentru orice...
Click.ro
Publicat 19.02.2025
Asteroidul care „poate distruge orașe” are șanse de 1 la 32 să se izbească...
Useit
Publicat 19.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Tudor Chirilă, reacție dură după mesajul lui Elon Musk despre Călin...
libertatea.ro
Publicat 18.02.2025
Doechii a negat acuzațiile de playback la Premiile Grammy 2025: „Aveam...
ZU
Publicat 19.02.2025
De ce sunt castraveții ambalați în folie de plastic. Motivele la care nu te-ai...
Hello taste
Publicat 17.02.2025
Cum să alegi primul instrument muzical pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 19.02.2025
Soția lui Cenk Torun divorțează de celebrul actor. Motivul din spatele deciziei...
Happy
Publicat 19.02.2025
Probleme pentru Lidia Buble! Ce a pățit celebra artistă: „Mi se pare...
BZI
Publicat 19.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Diferența dintre tipurile de gripă A, B și C. Care este mai grav?
Medicool
Publicat 19.02.2025