Întrebări cu privire la testele făcute acasă. Deşi au simptome de Covid, mulţi români nu declară rezultatele la DSP
Autorităţile schimbă, din nou, regulile jocului. De această dată, este vorba despre modul în care se calculează rata de infectare care implică aplicarea sau renunţarea la unele restricţii. În curând, nu se va mai ţine cont doar de numărul de noi infectări, ci şi de numărul internărilor şi al persoanelor care ajung la Terapie Intensivă. Cât de precise vor fi calculele, e greu de spus, în condiţiile în care tot mai mulţi români îşi fac testele acasă şi nu anunţă dacă s-au infectat. Iar unii nici măcar nu se autoizolează.
De Redactia Observator la 27.01.2021, 14:54- Autorităţile se tem că numărul infectărilor este mai mare decât cel declarat oficial
- Unii oamenii care au simptome nu iau legătura cu cei de la DSP şi preferă să se testeze singuri acasă
Românii care s-au infectat cu coronavirus au propriile lor grupuri pe Facebook, unde îşi povestesc propriile experienţe. Mulţi recunosc faptul că şi-au făcut testele rapide, iar rezultatul nu a fost cel scontat. Cu toate acestea, nu au anunţat Direcţia de Sănătate Publică.
"Acum 8 zile mi-am făcut un test antigen rapid care a ieşit pozitiv. Am avut simptome. Încă nu am gust şi miros. De ieri mă simt foarte bine şi astăzi am decis să mai fac un test, care a ieşit negativ."
Faptul că oamenii nu mai anunţă infectarea a determinat autorităţile să-şi pună întrebări serioase cu privire la numărul real al bolnavilor de COVID-19. Mai ales că numărul celor
care sunt internaţi la Terapie Intensivă este în creştere. Asta în condiţiile în care numărul oficial de infectări este în scădere, iar judeţul Timiş a rămas singura zonă roşie din România.
Reprezentanţii HoReCa se tem de un nou val de restricţii
Oficialii lucrează acum la un algoritm care să-i ajute să calculeze cu mai mare precizie indicele de infectare, în funcţie de care se impun sau se relaxează restricţiile. Iar asta nu face decât să-i neliniştească pe cei din HoReCa.
Radu Tănase, consultant Horeca: În industria ospitalităţii lucrăm cu materii prime perisabile şi extrem de perisabile. Ca atare dacă astăzi într-un 2.50 suntem deschişi şi în 3-4 zile când trece peste 4 suntem închişi ce se va întâmpla atunci cu materiile prime? Sunt colegi care şi-au pus toţi banii şi ultimele speranţe în această redeschidere care să fie într-o formă continuată să avem o predictibilitate.
Tocmai de aceea, marile cinematografe din ţară rămân închise. Managerii au nevoie de siguranţă, înainte de a-şi readuce la muncă sutele de angajaţi. Ca să nu mai discutăm despre banii pe care i-ar cheltui pentru a putea difuza filme noi.
Ioana Ionescu, marketing manager cinema: Avem nevoie de certitudine. Că lucrurile reintră pe făgaş normal pentru a nu fi forţaţi să avem o deschidere rapidă urmată de o închidere la fel de rapidă.
Pentru moment, Ministerul Sănătăţii nu a anunţat când va intra în vigoare noua bază de calcul a ratei de incidenţă şi nici dacă va avea cum să ia măsuri cu privire la românii infectaţi, dar care nu figurează în nicio evidenţă.