Investigație NYT: 62 de milioane de doze de vaccin Johnson&Johnson ar putea fi aruncate. Fabrica din Baltimore are probleme grave de igienă și producție
Fabrica din Baltimore, SUA, care produce atât vaccin Johnson&Johnson, cât și vaccin AstraZeneca și care a fost nevoită să distrugă recent până la 15 milioane de doze Johnson&Johnson, a încălcat reguli de fabricație și a trecut cu vederea erori grave, conform auditurilor interne, foștilor angajați și clienților, se arată într-o investigație realizată de New York Times.
De Georgiana Dulgheru la 09.04.2021, 14:10- Alte 62 de milioane de doze de vaccin Johnson & Johnson ar putea fi contaminate, potrivit New York Times.
- Un lot mai vechi de aproximativ 15 milioane de doze a fost distrus la fabrica din Baltimore.
- Mai multe doze trebuie verificate pentru a se stabili dacă trebuie și ele să fie aruncate.
Scandalul de la fabrica din Baltimore, principala locație din SUA pentru fabricarea vaccinurilor anti-COVID-19, dezvoltate de Johnson&Johnson și AstraZeneca, capată amploare. Alte 62 de milioane de doze de vaccin Johnson&Johnson, produse la Baltimore, ar putea fi aruncate potrivit unui raport al New York Times.
În urmă cu 8 ani, guvernul american a investit într-o poliță de asigurare împotriva deficitului de vaccin în timpul unei pandemii. A plătit către Emergent BioSolutions, o firmă de biotehnologie din Maryland, cunoscută pentru producerea de vaccinuri împotriva antrax, pentru a avea o fabrică în Baltimore întotdeauna gata de producție. Săptămâna trecută, administratorul fabricii, firma Emergent, a declarat că va distruge până la 15 milioane de doze din serul Johnson&Johnson după ce s-a descoperit că angajații au amestecat ingredientele vaccinurilor din greșeală.
Contract federal de 163 milioane dolari
În februarie, angajații fabricii au contaminat, fără să știe, aproximativ 15 milioane de doze din vaccinul Johnson&Johnson cu AstraZeneca, distrugând definitiv lotul. Acum 62 de milioane de doze de vaccin Johnson&Johnson trebuie verificate pentru a se stabili dacă au fost contaminate, caz în care vor trebui distruse.
- Vaccinul AstraZeneca oprit de la producţie, în SUA. Controlul fabricii care producea serul, preluat de Johnson&Johnson
- 15 milioane de doze de vaccin Johnson & Johnson, distruse din greșeală la o fabrică din Baltimore.Transportul a...
- Războiul vaccinului. Unde a greșit de fapt UE și cum au jucat SUA și Marea Britanie după reguli diferite
Fabrica produce vaccin împotriva COVID-19, dar nu îl și ambalează. De săptămâna trecută a produs cel puțin 150 de milioane de doze de vaccin Johnson&Johnson. Însă, dozele de vaccin produse aici nu au fost utilizate deloc în SUA deoarece autoritățile de reglementare nu au certificat încă fabrica pentru a permite distribuirea vaccinurilor către public.
Oficialii Emergent și cei din domeniul sănătății din SUA au lăudat parteneriatul ca fiind un succes, dar o investigație New York Times asupra practicilor de producție arată probleme serioase. Fabrica din Baltimore se confruntă cu probleme legate de igienă și siguranța producției, în plus nu este bine echipată pentru a gestiona o astfel de sarcină gigantică, în ciuda faptului că Emergent a primit un contract federal de 163 milioane dolari pentru îmbunătățirea instalațiilor și pregătire.
Cel puțin 10 milioane de doze AstraZeneca au fost aruncare
Contaminarea dozelor Johnson&Johnson nu a fost prima dată când compania a aruncat ser împotriva coronavirusului. Între începutul lunii octombrie 2020 și ianuarie 2021, Emergent a aruncat cinci loturi de vaccin AstraZeneca - fiecare având de la două milioane până la trei milioane de doze - din cauza contaminării sau a suspiciunii de contaminare, conform datelor obținute de New York Times.
Un audit efectuat pentru AstraZeneca a evidențiat în mod specific riscurile de contaminare virală, despre care experții spun că este responsabilă pentru distrugerea milioanelor de doze Johnson&Johnson, potrivit unui documentul confidențial. Investigațiile au semnalat, de asemenea, o problemă persistentă a mucegaiului în zone care trebuie menținute curate, dezinfectarea proastă a unor echipamente care a dus la dezvoltarea bacteriilor, aprobarea unor materii prime care nu au fost testate complet și pregătirea inadecvată a unor angajați.
Reacția BioSolutions Emergent
BioSolutions Emergent a declarat pentru Business Insider că sistemele de control al calității „funcționează așa cum sunt concepute, pentru a detecta și izola orice lot care nu îndeplinește standardele de calitate din orice motiv”.
"Nimeni, inclusiv angajații de la Emergent, nu vrea să vadă vaccinuri care nu pot fi utilizate. Orice afirmație că sistemele noastre de siguranță și calitate nu funcționează sau că nu luăm aceste responsabilități în serioas este fără echivoc falsă”, a declarat compania într-un comunicat.