Johnson & Johnson, vaccin folosit în doză unică, a anunţat o consolidare a imunităţii după a doua injecţie
În contextul în care se vorbeşte despre administrarea celei de-a treia doze de vaccin în cazul serurilor Pfizer sau Moderna, compania farmaceutică americană Johnson & Johnson a anunţat că cercetările sale au relevat o consolidare a imunităţii după administrarea unei a doua doze din acest vaccin.
De Redactia Observator la 25.08.2021, 23:02Compania Johnson & Johnson produce vaccinul anti-COVID-19 administrat în doză unică, însă a făcut cercetări privind o a doua doză şi a anunţat miercuri că o doză suplimentară din vaccinul anti-Covid dezvoltat de Johnson & Johnson oferă o creştere „rapidă şi puternică” a anticorpilor.
Potrivit nbcnews.com, datele preliminare arată că în cazul oamenilor care au fost deja vaccinaţi cu serul J&J a fost observată o creştere de nouă ori a anticorpilor, faţă de nivelul obţinut în 28 de zile de la prima doză, a transmis compania.
Acea creştere a fost remarcată în studiu la participanţi cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani şi la cei cu vârste de peste 65 de ani care au primit o doză suplimentară mai mică.
În testele clinice ale căror rezultate nu au fost încă supuse analizei comunităţii ştiinţifice, doza suplimentară a generat un nivel de anticorpi de nouă ori superior celui observat la patru săptămâni după prima doză.
Mathai Mammen, şeful Janssen Research & Development de la Johnson & Johnson, a spus că firma este nerăbdătoare să „discute cu oficialii din sănătate publică o eventuală strategie” pentru implementarea dozei suplimentare.
Compania a mai spus că discută în acest sens cu Food and Drug Administration şi Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, precum şi cu Agenţia Europeană a Medicamentului şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Pfizer şi Moderna trec la a treia doză
Autorităţile din SUA au anunţat săptămâna trecută că americanii vaccinaţi anti-COVID cu serurile Pfizer şi Moderna vor putea primi din septembrie a treia doză la cel puţin opt luni după cea de-a doua, iar administrarea unei doze de rapel şi pentru persoanele imunizate cu serul monodoză Johnson&Johnson este în curs de examinare, rezultatele evaluării fiind aşteptate ''în săptămânile următoare''.
Principala agenţie sanitară federală din SUA, Centrele pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC), a anunţat marţi că eficacitatea vaccinurilor Pfizer şi Moderna administrate conform schemei actuale cu două doze a scăzut de la 91% la 66% de când varianta Delta a devenit dominantă în Statele Unite, această concluzie rezultând în urma unui studiu realizat pe mii de angajaţi din centre de îngrijire şi spitale din şase state ale SUA.
CDC menţionează că scăderea eficacităţii celor două vaccinuri poate fi nu doar efectul variantei Delta mai contagioase a coronavirusului, ci şi al scăderii în timp a nivelului protecţiei, acesta din urmă fiind şi motivul lansării campaniei de vaccinare cu a treia doză.