Antena Meniu Search
x

Video Noua schemă de vaccinare anti-Covid-19 prevede apariţia dozei 3, din toamnă. Planul, făcut momentan doar pentru cazurile cu Pfizer şi Moderna

România va începe să administreze doza trei de vaccin împotriva COVID-19, cel mai probabil, din septembrie. Într-o primă fază, vor primi serul doar medicii, vârstnicii şi bolnavii cronic, adică cei mai vulnerabili. Deocamdată se ia în calcul rapelul doar pentru Pfizer şi Moderna. Nu se ştie ce se va întâmpla cu cei vaccinaţi cu AstraZeneca sau Johnson and Johnson. 

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 27.07.2021, 19:24

Vezi și
  • Mai puţin de cinci milioane de români s-au vaccinat anti-Covid-19, până acum.

În jur de două treimi dintre românii vaccinaţi până acum, adică peste trei milioane, ar urma să fie chemaţi din nou în centre din toamnă. Atunci ar urma să autorizeze Agenţia Europeană a Medicamentului noua schemă de vaccinare.

Părerile oamenilor sunt împărţite. Unii susţin că nu se vor vaccina, "pentru că îmi este teamă de ce ar putea să mi se întâmple", în timp ce alţii sunt de părere că "trebuie să mă vaccinez pentru că mă gândesc că noua vaccinare este pentru altă tulpină. E normal să te vaccinezi şi pentru altă tulpină".

Cea de-a treia doză de vaccin va fi administrată la opt luni de la primele două. Prioritate va avea personalul medical. Acesta este cel mai expus în faţa infecţiei cu virusul SARS-CoV-2. Apoi vor fi vaccinate persoanele care au peste 65 de ani, dar şi cele care au boli cronice. 

Vor exista şi excepţii. 

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare: Este foarte probabil ca, din luna septembrie, să avem această decizie de a administra doza trei. Este foarte probabil să luăm în considerare istoricul de trecere prin boală. Practic, o persoană care are istoric de trecere prin boală și a fost vaccinată cu două doze nu mai are neapărat indicație de a face rapelul cu cea de-a treia doză de vaccin având în vedere că trecerea prin boală este un element important de activare a răspunsului imun.

Mai puţin de cinci milioane de români s-au vaccinat anti-Covid-19, până acum

Mai puţin de cinci milioane de români s-au vaccinat până acum. Adică 30% din populaţia eligibilă peste 12 ani. În ultimele zile, cei mai mulţi oameni au optat pentru vaccinul Johnson and Johnson. Astfel, serul a detronat vaccinurile Moderna şi AstraZeneca la numărul persoanelor vaccinate cu schema completă. 

Cei mai mulţi vor să plece în concediu şi, cum vaccinul se administrează într-o singură doză, obţin mai uşor certificatul de vaccinare. Sunt şi români stabiliţi în străinătate care vin în concediu în ţară şi nu rămân suficient aici şi pentru rapel, aşa că aleg varianta cea mai simplă. 

26 de noi cazuri Delta au fost înregistrate în ultimele şapte zile. Din păcate, un bărbat de 56 de ani a murit şi, astfel, bilanţul deceselor din cauza supertulpinei a ajuns la 5. 

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare: Există un trend crescător al cazurilor generate de variantă virală Delta care, după cum știm, este mult mai contagioasă, se răspândește mult mai ușor în rândul populației nevaccinate și care poate să asocieze un risc mai mare de spitalizare, estimat la 2,5 ori față de infecția cu variantele anterioare.

Mulţi dintre pacienţi nu ştiu cum s-au îmbolnăvit, ceea ce indică o probabilitate foarte mare ca aceste infectări să fi avut loc prin transmitere comunitară. 

Cătălin Apostolescu, manager Institutul Matei Balş: Cei vaccinaţi dacă totuşi se infectează cu tulpina Delta vor face forme de boală uşoară sau chiar inaparente clinic. Simptomele sunt de o intensitate mult mai mică. Febra există, dar durează mai puţin şi nu atinge valorile pe care le atinge la cei nevaccinaţi. La fel stă treaba şi cu intensitatea durerilor de muşchi şi de încheieturi, la fel cu intensitatea asteniei, sunt mult mai reduse la cei vaccinaţi decât la cei nevaccinaţi.

Vaccinurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca au o eficienţă în faţa variantei Delta de 80% în ceea ce priveşte boala simptomatică. Iar pentru spitalizare, peste 90%. Iar serul Johnson and Johson, în jur de 70-80%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Sanatate » Noua schemă de vaccinare anti-Covid-19 prevede apariţia dozei 3, din toamnă. Planul, făcut momentan doar pentru cazurile cu Pfizer şi Moderna