Lista restricțiilor și a măsurilor anti-Covid care dispar de miercuri, după ce România iese din starea de alertă
E oficial: pandemia se termină miercuri! Niciuna dintre restricţii nu mai e valabilă. Rămân însă câteva recomandări: să purtăm mască în interior dacă e aglomerat şi să ne izolăm dacă suntem infectaţi. Restaurantele şi magazinele pot ţine deschis non stop, iar certificatul verde devine inutil. Practic, mai e nevoie de acest document doar la intrarea în ţară.
De Andreea Milea la 07.03.2022, 22:31Femeie: ”Cred că era inevitabil, că la un moment dat trebuia să scapam si de lucrurile astea și să încercăm să normalizăm pe cât se poate virusul”.
De miercuri, fiecare dintre noi va decide dacă mai poartă sau nu mască de protecţie ori dacă se izolează în cazul în care s-a infectat. Nu vom mai avea nevoie deloc nici de certificatul verde.
Andreea Milea, reporter Observator: ”De miercuri nu vom mai avea nevoie de certificat verde pentru a intra la mall. De altfel, nici masca de protecţie nu va mai fi obligatorie la interior”.
Eliminarea restricțiilor anti-Covid îi împarte pe români în două tabere
Andreea Milea, reporter Observator: ”Veţi renunţa la mască pe stradă?
Femeie: ”In zonele neaglomerate, da. Cu siguranța. La interior nu”.
Femeie: ”Mi se pare totuşi prea devreme. Ţinand cont de situaţia care este cu atâţia care vin în ţară la noi din afară”.
Carantinarea persoanelor infectate nu mai e obligatorie, ci cel mult recomandată.
Femeie: ”Cred că ține de bunul simt al fiecăruia. Nu trebuia sa vina cineva sa ne spună că trebuie să ne carnatinam. Anunțăm medicul, anunțăm la serviciu, nu ducem copilul la școală”.
De miercuri, toţi elevii se reîntorc în şcoli.
Profesor: ”Eu de exemplu am o clasă cu 36 de elevi şi nu stiu dacă este tocmai bine. Am deja o fetiță confirmată pozitiv și este în online. Dacă s-ar întoarce in clasă e clar că ar fi un pericol pentru ceilalți copii”.
Bolnavii COVID vor fi tratați în spitale alături de ceilalți pacienți
Adrian Marinescu, medic infecţionist: ”Nu înseamnă că nu va mai exista un risc. Dacă aveai gripă te duceai la serviciu fără să iei nicio măsură? Nu cred că se întâmpla. E acelaşi lucru”.
Odată cu încheierea stării de alertă se reiau şi evenimente private, concerte şi spectacol fără limită de participanţi. Restaurantele, barurile şi terasele pot ţine deschis până la ultimul client. Unele localuri mai păstrează din restricţii.
Bogdan Bazaoache, patronul unui restaurant: ”Purtarea măștii de protecţie de către angajaţi, de asemenea luarea temperaturii la intrarea în tură a angajaţilor”.
Inclusiv în spitale se schimbă regulile.
Adrian Marinescu, medic infecţionist: ”Vom trata pacientul cu COVID cum se întâmplă cu cel care are gripă. Va fi tratat alături de ceilalți pacienți, fiind o izolare la nivel de salon”.
Odată cu anularea stării de alertă, dispar şi anumite beneficii. Dacă până acum, ratele la bancă puteau fi îngheţate pentru o perioadă de 9 luni, de acum înainte acest ajutor dispare.
În plus, documentele de identitate expirate în perioada stării de alertă nu vor mai fi valabile şi trebuie reînnoite în cel mult 3 luni.