Antena Meniu Search
x

8 martie, ultima zi în starea de alertă. După aproape 2 ani, românii scapă de restricţii: ce se întâmplă cu certificatul verde

8 martie 2022 este ultima zi cu stare de alertă pentru România. După aproape doi ani, românii vor scăpa de o bună parte dintre restricţii.

de Redactia Observator

la 07.03.2022, 18:36

8 martie, ultima zi în starea de alertă. După aproape 2 ani, românii scapă de restricţii: ce se întâmplă cu certificatul verde

Certificatul verde şi cel de localizare ar putea rămâne în vigoare. Guvernul va lucra la un act normativ astfel încât aceste două acte să poată fi valabile şi operaţionale fără a fi declarată starea de alertă sau de urgenţă. "Mâine (n.red. 8 martie) e ultima zi cu stare de alertă. Mâine, la miezul nopţii, această stare de alertă expiră. Ministerul Sănătăţii lucrează la un act normativ pentru a menţine PLF şi certificatul verde", a declarat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, la finalul şedinţei de Guvern care a avut loc astăzi.

Restricţii eliminate

Concret, începând cu 9 martie, românii nu vor mai trebui să poarte masca de protecţie pe stradă, vor fi eliminate şi restricţiile în ceea ce priveşte orele la care se închid magazinele. De asemenea, nu va mai conta câte persoane pot participa la un eveniment, fie el public sau privat. În mall-uri sau spaţiile comerciale vor fi eliminate culoarele speciale pentru vaccinaţi şi nevaccinaţi.

Nu este deocamdată clar dacă certificatul verde va mai fi valabil din 9 martie până la momentul în care va fi adoptat un act normativ care să încadreze din punct de vedere legal utilizarea lui.

România iese după 8 martie din starea de alertă

Klaus Iohannis a declarat, vineri, că starea de alertă nu va fi prelungită după data de 8 martie 2022, ca urmare a scăderii numărului de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2. Președintele a precizat că, odată cu ridicarea stării de alertă, unele restricții vor fi de asemenea eliminate. Ministerul Sănătății este cel care va gestiona, în continuare, efectele pandemiei de coronavirus pe teritoriul României.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Evenimente » 8 martie, ultima zi în starea de alertă. După aproape 2 ani, românii scapă de restricţii: ce se întâmplă cu certificatul verde