Lupta medicilor tineri cu obiceul unor bolnavi de a da şpagă. "Încercăm să oprim atitudinea pacienţilor"
Ne vindecăm greu! Când vine vorba de mita dată în spitale, depinde ce parte a paharului vrei să priveşti. O platformă online a făcut harta şpăgii în sistemul medical şi multe judeţe s-au înroşit, semn că infecţia e generalizată. Partea bună este că avem şi anticorpi: noile generaţii de medici încearcă să schimbe mentalitatea, iar pacienţii nu mai dau "atenţii', în speranţa că vor fi trataţi civilizat.
De Redactia Observator la 25.04.2023, 19:57Mihai Ţicu, fost pacient: Nu m-a băgat în operaţie până nu i-am dat banii. 200 de euro, parcă.
A fost preţul pe care un bărbat l-a plătit pentru a putea fi operat în cel mai mare spital din Gorj. Mărturia lui a dus la trimiterea în judecată pentru luare de mită a chirurgului care a condiţionat actul medical.
Mihai Ţicu, fost pacient: Ne chema la cabinet şi ne cerea banii.
Mita în spitale rămâne boală incurabilă
- Dragoş Vana, cel care a creat "harta şpăgii" din spitale. Judeţul în care un singur pacient a confirmat că i...
- Harta şpăgii din spitalele româneşti. Judeţul în care se "încasează" cel mai mult
- Femeie de 40 de ani, moartă după ce medicul Gheorghe Neaţă i-ar fi tăiat din greşeală intestinul. Doctorul e...
O platformă online a pus cap la cap informaţiile obţinute de Ministerul Sănătăţii şi a făcut harta şpăgii care "infectează" sistemul de sănătate.
Harta s-a înroşit în Teleorman, Giurgiu şi Olt. Judeţul Teleorman este cap de afiş. Aici, peste 8% dintre pacienţi au răspuns că au dat bani cadrelor medicale. La polul opus, cel mai rar, s-a dat şpagă în spitalele din Covasna, Alba şi Braşov.
Dragoş Vana, fondator site Graphs.ro: Sunt nişte mesaje sms care sunt primite de pacienţi la externarea din spital. Lor le sunt puse 10 întrebări, aceste date sunt centralizate şi publicate la sfârşitul fiecărei luni de Ministerul Sănătăţii per spital. Iar eu le-am centralizat, am făcut grafice şi statistici la nivel naţional şi la nivel de judeţ.
Datele oferă doar o parte din tabloul general
Nu toţi bolnavii completează formularele privind "atenţiile" care li se cer. La Spitalul Judeţean din Târgu Jiu, de exemplu, din 1500 de pacienţi, numărul de respondeţi este infim.
Mihaela Ţicleanu, purtător de cuvânt SJU Târgu Jiu: Au început în ultima perioadă să mai răspundă, undeva la 60, 70 chiar 100 de respondeţi pe lună.
În plus, dincolo de realitatea cifrelor, apare un fenomen care ar trebui să ne dea speranţă. Generaţia tânără de medici încearcă să schimbe mentalitatea.
Alin Feraru, medic: Este foarte bine să nu primim şi să încercăm să oprim atitudinea pacienţilor. Se gândesc că dacă dau un plic li se acordă mai multă atenţie.
În Braşov, cele mai multe cazuri de mită au fost dovedite la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, cea mai mare unitate sanitară. În 2021, un specialist în chirurgie cardiovasculară a fost prins de anchetatori în timp ce cerea 10 mii de lei pentru o operaţie.
Localnic: Medicii noştri sunt învăţaţi să primească şi au buzunarele mari. Rar am întâlnit medic care nu a primit bani.
Până când se vor vindeca metehne cronice, Ministerul Sănătăţii vine cu un mesaj ferm.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Să-şi facă datoria ca medic şi să aibă conştiinţa de om. O persoană care este în suferinţă are nevoie de un serviciu medical necondiţiont.
Datele centralizate de platforma online arată şi partea plină a paharului. În ultimii şase ani, numărul pacienţilor care au dat mită în spitale s-a înjumătăţit.