Antena LIVE

Curs valutar

Mai avem câteva zile până la debutul valului 5 - Omicron. Care este cel mai pesimist scenariu pentru România, în opinia lui Octavian Jurma

Cercetătorul Octavian Jurma, cunoscut pentru analizele sale statistice cu privire la evoluția pandemiei de coronavirus, crede că, în scenariul cel mai pesimist, România ar putea avea peste 32.000 de cazuri de COVID pe zi provocate de varianta Omicron. "Chiar daca Omicron este cu 50% mai puțin virulent decât Delta (o veste bună individual), dacă este cu 200% mai infecțios poate dubla numărul de spitălizari pe unitatea de timp (o veste proastă pentru sănătatea publică)", consideră el.

De la 29.12.2021, 18:57
WhatsApp
Mai avem câteva zile până la debutul valul 5 - Omicron. Care este cel mai pesimist scenariu pentru România, în opinia lui Octavian Jurma Facebook / Octavian Jurma

Valul 5 de COVID va fi generat, în special, de tulpina Omicron, care, potrivit estimărilor, va deveni dominantă la noi în ţară în ianuare, iar la sfârşitul lunii vom vorbi deja despre transmitere comunitară. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a spus că atunci când în România rata de reproducere a infecţiei se va apropia de 1 probabil se va putea discuta de începutul valului 5 al pandemiei, precizând că, pe 28 decembrie, rata de reproducere era de 0,91. 

Cercetătorul Octavian Jurma: 32.000 de cazuri de COVID în cel mai pesimist scenariu

"Graficul pe care l-am prezentat ieri seara la Digi24. Curba rosie este media mobila la 7 zile a cazurilor noi oficiale. Curba verde este media simularilor Delta, recalibrata la inceputul lunii.

Curba albastra este curba teoretica Omicron (rata dublare 3 - 3.5 zile) cu debut la 15 decembrie (primul caz Omicron comunitar din Romania). Este cel mai optimist scenariu realist, cu un varf la aproximativ 20,000 cazuri (unde se atinge capacitatea de testare actuala).

Pe acelaşi subiect

Cel mai pesimist scenariu trece de 32,000 de cazuri pe zi si un are sens sa il contemplam pana nu vom cunoaste intentiile si masurile autoritatilor in perioada urmatoare.

Debutul unui val are in general dupa dobandirea dominantei de o tulpina insa in cazul Omicron valul poate debuta in paralel cu un alt val epidemic si de aceea avem o variatie teoretica de +/- 1 saptamana in privinta debutului vizibil pe curba oficiala a valului 5 (in functie de testare si raportare).

Deoarece Omicron poate produce val in val, curba protocalie este suma curbelor Delta si Omicron. Valul 5 combinat are debutul cu o saptamana mai repede si va fi aprenta mai lin decat debutul valului Omicron, insa la finalul lunii ianuarie o sa vedem si in Romania aspectul de ascensiune foarte rapida si o avalansa de cazuri noi.

Valul 5 - Omicron ar putea fi mai scurt decât valul Delta, crede Octavian Jurma

Este foarte probabil ca si in Romania valul 5-Omicron sa fie mai scurt decat Delta si faza de crestere exponentiala sa fie de 4-6 saptamani (fata de 15 saptamani Delta) dar nu putem extrapola cu usurinta avand in vedere particularitatile din Romania.

E important de subliniat ca toate aceste scenarii sunt doar o speculatie teoretica in acest moment bazate pe analogie si nu pe datele interne (care sunt foarte rudimentare sau chiar deliberat inselatoare in unele cazuri).

Debutul valului Omicron în România, în prima săptămână din ianuarie 2022

Vedem ca debutul aparent pe curba oficiala a valului 5 poate avea loc cel mai devreme saptamana viitoare pe fondul platoului Delta care in realitate este in jur de 1,000 de cazuri pe zi.

Minimul a fost atins duminica si in aceasta saptamana vom avea pentru prima data o crestere procentuala a numarului de cazuri dupa 9 saptamani de scadere de la varful atins in 18 octombrie 2021, dar o mare parte din crestere se datoreaza revenirii la un nivelul de testare dinainte de Craciun.

Putem considera ca valul 4 s-a terminat si ca valul 5 va debuta fie saptamana viitoare peste platoul Delta (curba portocalie), fie in a doua saptamana a lunii ianuarie dupa confirmarea dominatei Omicron (curba albastra).

Doar masuri non-farmaceutice pot limita valul Omicron. Cele mai usoare (certificat verde pentru activitati non-esentiale, restrictii ale petrecerilor, amanarea deschiderii fizice a scolilor) nu s-au luat si este exclus sa fie luate masuri mai dure (lock-down).

Chiar daca Omicron este cu 50% mai putin virulent decat Delta (o veste buna individual), daca este cu 200% mai infectios poate dubla numarul de spitalizari pe unitatea de timp (o veste proasta pentru sanatatea publica).

Spitalele vor resimți valul de îmbolnăviri COVID la finalul lunii ianuarie

Spitalele vor fi lovite la finalul lunii inaurie si in februarie cu un numar foarte mare de internari. Varful de spitalizari in valul 4-Delta a fost de 20,962 si de 1,902 la ATI. Este foarte probabil ca aceste varfuri vor fi atinse sau chiar depasite din cauza cumularii unui numar mare de cazuri intr-o perioada mai scurta de timp.

Trebuie acordata o atentie speciala spitalelor pediatrice care vor fi coplesite rapid dupa deschiderea scolilor in format fizic. Delta a fost deja mult mai aspra cu tinerii si copii decat Alpha. In valul 4-Delta varful de internari in randul minorilor a fost de 515 cazuri dintre care un maxim de 45 de internari la ATI. De asemenea au murit 23 de copii (0-19 ani) in valul 4 fata de 18 in toate valurile precedente cumulat.

Omicron poate tripla cu usurinta numarul de spitalizari pediatrice din varful valului 4-Delta.

Boosterul (sau vaccinarea cu prima doza), masca FFP2 si testarea frecventa raman cele mai importante unelte de lupta cu Omicron pe langa distantarea fizica (evitarea situatiilor cu grad ridicat de risc)", a scris Octavian Jurma pe pagina oficială de Facebook.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

omicron octavian jurma romania covid coronavirus
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025