Antena Meniu Search
x

"E momentul să trecem la FFP2 și FFP3". Ce măsti sunt eficiente în fața Omicron, potrivit epidemiologului Octavian Jurma

Epidemiologul Octavian Jurma anunță că tot mai multe experți din străinătate solicită ca varianta Omicron să fie declarată cu transmitere aeriană. Solicitările se fac în urma cercetărilor care încearcă să afle de ce varianta se transmite atât de rapid.

de Redactia Observator

la 15.12.2021, 20:49

"E momentul să trecem la FFP2 și FFP3". Ce măsti sunt eficiente în fața Omicron, potrivit epidemiologului Octavian Jurma - Profimedia

Potrivit ultimelor date, rata de creștere Omicron față de Delta în Danemarca și în Marea Britanie a ajuns la 600%. Octavian Jurma spune că numerele sunt prea mici că să se realizeze statistici concludente, însă sunt suficient de mari că să ofere serie de răspunsuri preliminare în ceea ce privește virulența și modul de transmitere.

"Îmi doresc și eu foarte tare să confirmăm natură mai blândă a variantei Omicron. Nu pot însă nici să ignor datele care vin din tot mai multe surse care ne spun că este la fel de virulentă că restul variantelor de până acum și diferența între țări va fi dată de rată de vaccinare, demografie și măsurile luate de guverne", a explicat Jurma într-o postare pe Facebook.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

Octavian Jurma: Avem nevoie de măști mai bune

Transmiterea accelerată a virusului i-a făcut pe cercetători să solicite ca varianta să fie declarată cu transmitere aeriană. Asta înseamnă că particulele mult mai mici pot transporta cantități infecțioase de virus mult mai mari decât în cazul Delta. Aceste particule pot persista mai mult în aer și pot ajunge la distanțe mai mari de 2 metri. De aceea, măsurile de protecție devin mult mai importante.

"Avem nevoie deci de filtre mai bune și de măști mai bune. E momentul să trecem la FFP2 și FFP3 în spațiile închise. Măștile chirugicale pot fi suficiente în spațiile deschise, însă în spațiile aglomerate FFP2 poate fi mai bună. Masca este acum mijlocul primar de protecție față de Omicron, indiferent dacă ești vaccinat, trecut prin boală sau testat. La care se adaugă, distanțarea fizică (care trebuie mărită) și igienă (care rămâne aceeași). Stați departe de localurile care nu sunt riguroși cu scanarea codului QR. E mai bine să îți cheltui banii în locurile care fac un efort suplimentar pentru siguranță ta și a familiei tale", este sfatul lui Octavian Jurma.

Zece cazuri de nfectare cu Omicron, confirmate în România

În România, au fost confirmate zece cazuri de infectare cu Omicron

Cele mai recente au fost confirmate astăzi și este vorba despre două femei în vârstă de  41 de ani, respectiv 39 de ani din București. Una dintre ele a călătorit în Marea Britanie, iar cea de-a doua este contact direct a unor persoane care au călătorit tot în Regat.

Ambele persoane sunt vaccinate anti-Covid 19, starea lor de sănătate fiind una bună.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Sanatate » "E momentul să trecem la FFP2 și FFP3". Ce măsti sunt eficiente în fața Omicron, potrivit epidemiologului Octavian Jurma