Medic din Galați, mesaj de revoltă pe Facebook: România merge "pe contrasens, cu toată viteza, înainte"
Un medic din Galați critică măsurile luate de Guvern privind pandemia de Covid-19. Aurel Nechita susține că România se relaxează în timp ce Europa înăsprește restricțiile.
De Veronica Micu la 25.01.2021, 12:59- Cafenelele, restaurantele, sălile de teatru şi de cinematograf din Bucureşti se redeschid de luni la 30% din capacitate.
Revolta medicului Aurel Nechita vine după ce în România au început să se relaxeze restricţiile împotriva Covid, în timp ce alte țări din UE procedează diferit.
Senatorul gălățean susține că, în ceea ce privește pandemia,
România merge „pe contrasens, cu toată viteza, înainte”, a scris medicul gălăţean pe Facebook.
Redăm mai jos, integral, mesajul scris de Aurel Nechita, pe Facebok:
"Pe contrasens, cu toată viteza, înainte!
Paradoxala pandemie - toată Europa menţine restricţiile sau le înăspreşte, în timp ce România se relaxează deschizând restaurantele, păcănelele şi cinematografele.
În condițiile în care testele Real time PCR au scăzut la nivelul întregii țării la mai puțin de jumătate, iar populația utilizează din ce în ce mai mult testele rapide, avem azi o imagine exactă a infectărilor?
Se vaccinează toată lumea în cadrul campaniei actuale? Sau pe platforme "încap" doar cei care sunt în limita numărului de vaccinuri achiziționate?
Guvernanții au promis națiunii că până în septembrie vor fi vaccinați 10 milioane și jumătate de români. Dar calculul matematic demonstrează ca acest lucru ar fi posibil dacă vaccinăm în jur de 300.000 pe săptămână, nu 100.000, cum se întâmplă acum.
În România nu vorbim, ca în restul Europei, despre faptul că scade numărul de vaccinuri, deoarece, brusc, în plină pandemie, furnizorul Pfizer "se extinde", ca şi cum un supermarket închide şi dă cu var fix de Sărbători.
Abordarea asupra pandemiei începe să aibă aspect de glumă, în contextul în care președintele pretinde că pe 8 februarie îşi doreşte să redeschidă în siguranță şcolile. Nu putem să nu observăm URIAȘA fractură de logică: adică restaurantele, cafenelele și jocurile de noroc au prioritate în fața Educației, care rămâne bine-mersi pe online, chiar dacă națiunea se relaxează oficial? Sunt acestea date capabile să justifice optimismul guvernamental, dându-se pe loc repaus la pandemie? Sau noua tulpină britanică a coronavirusului este bau-bau-ul Europei, dar România, specialistă în politica struţului, dă cu var?
“Autostrada” pe care circulă restricțiile europene conduce spre încheierea pandemiei, doar că realitatea românească seamănă cu bancul cu nebunul care circulă pe contrasens și se miră că toată lumea vine din față.
Dragii mei, dumneavoastră ce credeți?".
De luni, restaurantele, teatrele şi cinematografele din Bucureşti se redeschid la 30% din capacitate
Cafenelele, restaurantele, sălile de teatru şi de cinematograf din Bucureşti se redeschid de luni la 30% din capacitate, conform deciziei luate săptămâna trecută de Comitetul Municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă, după ce rata de incidenţă cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile la nivelul Municipiului Bucureşti a scăzut sub 3, fiind de 2,52/1.000 de locuitori.
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât instituirea următoarele măsuri în domeniul HORECA, precum şi în domeniul cultural, divertisment şi recreativ începând cu data de 25.01.2021, ora 00.00, cu condiţia menţinerii ratei de incidenţă sub 3/1000 de locuitori:
- activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 06.00-21.00;
- activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 06.00-23.00;
- prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi a băuturilor alcoolice şi nealcoolice sunt permise în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 m între mese şi participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară
- organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte sunt permise, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în condiţiile stabilite prin Ordinul comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii nr. 3245/1805/2020;
- activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este permisă, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 06.00-21.00.