Un medic român s-a întors acasă, după 10 ani în care şi-a făcut meseria în Scoţia (Video)
În timp ce unii medici pleacă pentru un trai mai bun peste hotare, alţii se întorc pentru a salva vieţiile oamenilor din ţara în care s-au născut! Este şi cazul unui doctor care, în urmă cu o lună s-a întors din Scoţia.
De Redactia Observator la 03.06.2019, 17:15În timp ce unii medici pleacă pentru un trai mai bun peste hotare, alţii se întorc pentru a salva vieţiile oamenilor din ţara în care s-au născut! Este şi cazul unui doctor care, în urmă cu o lună s-a întors din Scoţia. A lucrat acolo timp de un deceniu, împreună cu soţia lui, tot medic. Doar că statul român nu a reuşit să o convingă şi pe femeie să revină acasă.
La 33 de ani, Tudor Florea a plecat pentru prima dată în Irak, să profeseze ca medic la un dispensar. Acolo a avut grijă de peste 200 de muncitori.
Tudor Florea: Primele zile erau mai dificile cand se dadea alarma si cadeau rachetele trase de insurgenti, dupa aceea ne-am obisnuit.
După o perioadă de timp, s-a întors în România şi a lucrat ca medic chirurg la un spital în Slobozia. Apoi, împreuna cu soţia lui, a decis să plece în Scoţia. De atunci şi până acum au trecut mai bine de 10 ani. Bărbatul recunoaşte că programul de lucru este total diferit peste hotare.
Tudor Florea: Sunt foarte grijulii cu respectarea asa zisulul program european de lucru, adica sa nu se depaseasca 48 de ore de lucru intr-o saptamana.
Medicul Tudor Florea mai spune că România este singura ţară din Uniunea Europeană în care, pentru a te angaja, trebuie să dai un examen scris cu 10 subiecte. În restul statelor, ajunge un interviu.
Tudor Florea: Şi nu poate să vină să-mi spună cineva că nu se poate face altfel. Dacă luăm exemplu, anestezie terapie intensivă sau medicină de urgenţă, UE i-a obligat să recunoască diploma de anestezişti să se dea examenul pe ţară o singură dată pe an cu restul ţărilor din UE.
Avantaje care au făcut-o pe soţia lui, medic pediatru ORL să rămână în Scoţia. Iar până atunci, vorbesc pe Facetime.
Soţia lui Tudor: Unul dintre motivele pentru care m-aş întoarce, ar fi dacă aş găsi ceva în România, cât de cât asemănător cu ce am aici. M-aş fi aşteptat ca, după zece ani, lucrurile să se fi schimbat, dar din păcate nu!
De o lună, medicul Tudor Florea lucrează la Spitalul "Sf. Filofteia" Mizil, acolo unde este şi medic ginecolog şi chirurg.
Tudor Florea: Ca să te atragă un post, nu este suficient doar salariu, trebuie să fie şi nişte condiţii de lucru şi trebuie să fie şi colegii de ajutor!
Medicul a primit şi o garsonieră din partea Primăriei.