Medicamentele care vor dispărea de pe piață sau se vor scumpi. Unele dintre ele au deja prețuri cu 50% mai mari
Cele mai ieftine medicamente de pe piaţă ori se vor scumpi ori vor dispărea. Tratamente esenţiale pentru boli de inimă, sistem nervos sau antibiotice ar trebui să se scumpească cu 15%, spun producătorii. Altfel, vor fi obligaţi să renunţe la ele. Cei care vor trage ponoasele sunt pacienţii care vor găsi în farmacii doar înlocuitori mult mai scumpi.
De Andreea Petrescu la 27.09.2022, 19:22- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Sunt negocieri intense zilele acestea între Ministerul Sănătăţii şi companiile farma. ori creşte preţul medicamentelor negociate cu spitalele şi cele cu prescripţie medicală, ori dispar din farmacii, spun producătorii. Facturile uriaşe la curent şi gaze şi preţurile fac ca cele mai ieftine medicamente să nu mai fie rentabile.
Unele dintre ele au deja prețuri cu 50% mai mari
Dragoş Damian, CEO companie Pharma: Medicamentele au preţurile îngheţate acum de către Ministerul Sănătăţii, chiar dacă producătorii întâmpină dificultăţi în creşterea costurilor la materii prime, materiale, agenţi, energie, utilităţi, nu putem şi nici nu trebuie să transferăm aceste costuri în preţul medicamentelor, dar din această cauză foarte multe medicamente ieftine, vorbim de cele care costă 10-15 lei, vor trebui să fie scoase din fabricaţie pentru că devin nerentabile.
Reporter: Dacă legislația nu se modifică putem intra într-o criză a medicamentelor?
- Cu siguranţă, da! Producătorii vor trage linie în cele din urmă.
Simona Cocoş, director general fabrică medicamente: Avem un pre care este stablit d eministerul Sănătăţii. Este cel mai mic preţ din Europa. Este foarte dificil pentru producătorii de medicamente generice pentru că nu îşi pot transfera costurile în preţuri şi riscul este să ajungem să retragem medicamentele foarte ieftine de pe piaţă.
Beatrice Mahler, manager Marius Nasta: Am fost anunțați de unii producători că numite medicamente nu vor fi livrate către institut.
Un avertisment dur cu care este de acord inclusiv Ministrul Sănătăţii.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Modul în care se construieşte preţul trebuie să ţină cont de preţul care permite existenţa pe piaţă a acelui medicament. Nu e important să fie cel mai mic preţ care duc ela dispariţia de pe piaţă, si să permită starea lui pe piaţa ţi continutitatea lui.
Producătorii ar vrea ca preţul medicamentului să fie calculat în funcţie de inflaţie.
Daniel Bran, vicepreședinte APMGR: Sunt două soluții, una la îndemâna ministerului și alta la îndemâna Parlamentului. In primul rand ar trebui modificată legislația de preț în sensul în care ar trebui sa fie posibila, cel puțin pentru medicamentele ieftine, medicamentele până în 100 de lei, ca procentul de inflație să fie reflectat în prețul medicamentului și atunci am putea vorbi de o creștere a prețului medicamentelor.
Este vorba despre medicamente esenţiale pentru bolnavii cu boli cardiovasculare, ale sistemului nervos şi chiar antibiotice.
Beatrice Mahler, manager Marius Nasta: Un spray inhalator care se folosește în urgență pentru insuficienta respiratorie, erdosteinul, o substanță cu rol expectorant, care se folosește la pacientul cu boala pulmonara cronica.
Dacă producătorii nu se pun de acord cu ministerul Sănătăţii, pacienţii vor deconta criza. Vor cumpăra înlocuitori mai scumpi.
Clientă: S-au scumpit foarte mult. Inevitabil trebuie să-l cumperi. Şi dacă e preţ mic şi dacă e preţ mare.
Pensionar: Trebuie să cumpăr, n-avem încotro. Acum vreo 3 luni - 4 am fost la 20 de farmacii ca să găsesc.
În schimb, producătorii nu au ratat ocazia și au mărit și prețurile produselor care se vând la liber, fără reţetă. Paracetamolul s-a scumpit cu 50%, iar ibuprofenul costă acum 19 lei, înainte era doar şapte.