Nereguli la achiziţia celor trei milioane de teste rapide. ONAC a invitat la licitaţie o firmă care în 2019 avea un angajat şi se ocupa de deşeuri
După scandalul măştilor, avem nereguli şi la achiziţia celor trei milioane de teste rapide pentru spitale. Printre cele cinci firme "invitate" să-şi trimită ofertele este şi una care se ocupă cu deşeuri, cu un singur angajat, în 2019, şi care şi-a luat avizul de la Agenţia Naţională a Medicamentului la limită.
De Bianca Iacob la 11.12.2020, 20:09- Achiziții testate pozitiv pentru nereguli - o anchetă marca Observator, în exclusivitate
- Trei milioane de teste rapide au fost deja comandate
Klaus Iohannis: În mai puţin de o săptămână va veni prima tranşă din 3 milioane de teste rapide care sunt deja comandate.
8 decembrie. Presedintele României se intalneste la Cotroceni cu cei mai importanti oameni din Romania in lupta impotiva COVID. Dupa sedinta, Klaus Iohannis anunţa noua strategie de testare. La câteva minute după declaratie, secretarul general adjunct al Guvernului da share declaratiei şefului statului pe pagina personală de Facebook. La puţin timp apare un comentariu prin care se reclamau nereguli la cumpărarea testelor rapide pentru spitale:
Un fir pe care reporterii Observator au pornit pentru a face lumină într-un nou caz controversat de achiziţii, marca ONAC sau Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate. Aceeaşi instituţie publică despre care, la început de pandemie, Observator a arătat că a cumpărat măşti de la firma unei bucătărese din Giurgiu. Tranzacţia s-a transformat, mai târziu, în dosar penal la Direcţia Naţională Anticorupţie.
Distribuitor echipamente medicale: Firma noastră nu a primit invitaţie.
Mai multe firme reclamă modul în care au fost selectaţi câştigătorii. Spun că printre cele 5 firme este şi una care în anul 2019 figura cu un singur angajat, care ar fi vândut deja teste fără să aibă aviz de la Agenţia Medicamentului.
Distribuitor echipamente medicale: Nu poţi sa vinzi fără a fi autorizat, nu vorbim de glume. Am facut niste sesizări. Atat catre corpul de control al primului ministru, cat si catre cabinetul ministrului Tataru si dl Baciu, secretar de stat in MS. Nu am primit niciun fel de raspuns. La doua saptamani, ei primesc un aviz de a comercializa acest dispozitiv medical.
Firma a funcţionat fără aviz până pe 23 noiembrie 2020
Reporter: MCM EVA când a luat avizul de la Agenția Națională a Medicamentului?
Dragan Janosevic, reprezentant firmă: Noi am depus pe 9.11. Stați un pic să mă uit în acte, să vă spun exact. Din 23.11.2020, atunci a ieșit.
Reporter: Și în acest timp ați comercializat teste rapide, până să vină avizul de la Agenția Medicamentului?
Dragan Janosevic, reprezentant firmă: Da, numai pentru export.
Câteva minute mai târziu, aceeaşi întrebare. Alt răspuns.
Dragan Janosevic, reprezentant firmă: Noi am achiziționat testele de la ****. Înainte să devenim noi importatori și am achiziționat cu un preț de… stați puțin să-mi aduc aminte 50,3 RON.
Reporter: Și dumneavoastră ați vândut mai departe după ce ați cumpărat de la ei?
Dragan Janosevic, reprezentant firmă: Da, normal.
Reporter: În România sau la export?
Dragan Janosevic, reprezentant firmă: Am dat și în România, și la export, mi se pare.
Cum a ales ONAC firma câştigătoare
Firma a negociat cu Ministerul Sănătăţii prin Marius Marinoff, consultant în business.
Marius Marinoff: Am fost consultantul lor de business si am ajutat sa intre in contact cu companiile furnizoare de produse printre care si aceste teste.
Care au fost criteriile prin care au fost selectate cele cinci firme? Într-un răspuns pentru Observator, ONAC spune că a ales operatorii economici:
„ONAC a decis că va transmite o invitație de participare împreună cu documentația de atribuire unui număr de 5 operatori economici selectați ca urmare a analizei pieței de profil efectuată în perioada 17.11.2020 – 23.11.2020. Analiza pieței de profil a fost efectuată în baza ofertelor primite de către ONAC”, a transmis ONAC pentru Observator.
Doar că au putut depune oferte numai cei care au primit invitaţie de la ONAC. Mai mult, firme cu preţuri mult mai mici nu au fost acceptate.
Distribuitor echipamente medicale: Nu am fost lasati si nici macar invitati cu toate ca am avut preturi mult mai bune . Am lansat o oferta la 25 de lei plus TVA si nu ni s-a luat in considerare deloc, nimic.
Distribuitor echipamente medicale: Către persoane private tu-l vinzi cu 20 de lei si catre stat tu-l vinzi cu 30 de lei, in conditiile in care au achizionat acest produs cu 4 dolari.
Ce spune premierul interimar Nicolae Ciucă despre achiziție
Singurul care a răspuns întrebărilor Observator pe tema achiziţiilor testelor rapide este premierul interimar, Nicolae Ciucă.
Nicolae Ciucă: Nu stiu cine anume le-a achizitionat. stiu ca am discutat achizitionarea a 3 milioane de teste. Ministerul Sănătății a comunicat acest aspect.
Aşteptăm lămuriri şi pentru restul aspectelor ce vizează achiziţii de 20 de milioane de euro din bani publici.
Primele teste rapide vor ajunge în România în jurul datei de 20 decembrie.