Octavian Jurma cere sprijinul autorităţilor în lupta cu pandemia: "Renunţarea la starea de alertă e cuiul din coşciug"
Cercetătorul Octavian Jurma a declarat, marţi, în emisiunea Talk News de la Profit TV, despre decizia CCR prin care s-a declarat neconstituţională purtarea măştii de protecţie, că avem nevoie în continuare de ajutorul statului în sensul autorităţii.
De Redactia Observator la 15.02.2022, 20:52Faptul că s-a anunţat inclusiv renunţarea la starea de alertă, acesta este cuiul din coşciug, a mai spus Jurma, precizând că sunt şanse de 20% să scăpăm cu acest val, Omicron, de pandemie, fiind şanse mai mari să mai vină un nou val,ultimul, în toamnă, notează news.ro.
”Avem o situaţie în care avem anunţate nişte măsuri de relaxare pe care nimeni nu vrea să şi le asume, dar nici nu pot să continue cu anumite restricţii, astfel încât s-au mai delegat către instituţii care sunt în afara Guvernului sau al spectrului politic. Teoretic, Curtea Constituţională este un organism apolitic şi oportunitatea de a interveni acum pe această decizie este foarte bizară”, a spus Octavian Jurma, precizând că mai avem puţin până vom ieşi din valul 5, iar pentru multă lume, masca a rămas singura măsură relevantă de protecţie în faţa Omicron.
Jurma a arătat că masca va fi supusă unei presiuni sociale, s-a anunţat că va fi recomandată şi nu obigatorie, astfel că, la noi, unde există o majoritate negaţionistă şi antivaccinistă, persoanele care dori să respecte aceste reguli se vor lovi inclusiv de fenomene de bulling. ”Avem nevoie în continuare de ajutorul statului în sensul autorităţii statului, una e să o porţi o mască pentru că ţi-a spus statul, alta e că ţi-a spus părintele sau aşa considerăm că este situaţia epidemiologică”, a spus doctorul Octavian Jurma.
Potrivit acestuia, o problemă a ridicării mandatului măştii este că în România, masca în interior a fost păstrată constant şi nu s-a ridicat deloc această regulă, în ciuda relaxărilor care au fost, inclusiv cele din vară. ”A reuşit cât de cât să ţină sunt control valurile. La noi, situaţia putea fi şi mai rea”, a mai spus el precizând că în ciuda numărului mare de infectări, în spitale nu există o presiune atât de mare. Potrivit acestuia, ”masca are un rol important, pentru că nu doar că reduce infectaea, dar scade cantitatea de virus. Contează dacă te infectezi cu mult virus sau cu puţin virus”.
- Octavian Jurma: Un român este ucis de Covid la fiecare 10 minute, probabil numărul se va dubla
- Octavian Jurma: Dacă vaccinul ar băga 700 de copii în spital, ați da foc la Parlament. Omicron nu e vaccin natural!
- Octavian Jurma, după recordul de cazuri de Covid-19: "Vom vedea, probabil, peste 50.000 de cazuri pe zi. Bolnavii...
”Întreaga povară a responsabilităţii se trece pe această categorie a persoanelor vulnerabile”, a mai afirmat Octavian Jurma, precizând că nu este o categorie mică, în condiţiile în vcare aproape 50% dintre români au anumite comorbidităţi şi suntem una dintre cele mai bolnave naţiuni din Europa. Cercetătorul a mai declarat că sfârşitul campanie de vaccinare s-a produs în moemtnul în care s-au anunţat măsurile de relaxare.
Octavian Jurma a mai afirmat, în privinţa pandemiei, că avem un patern
”Nu putem trage concluzia că următorul val, din toamnă va fi mai blând, e posibil să se revină cu o versiune chiar mai periculoasă decât Delta, şi de aceea, faptul că s-a anunţat inclusiv renunţarea la starea de alertă, acesta este cuiul din coşciug. ”Pentru valul 6, dacă va veni, nu ne mai putem baza pe starea de alertă, ca anul trecut, va trebui să treacă din nou prin Parlament şi aţi văzut ce s-a întâmplat cu certificatul verde în Parlament”, a mai comentat doctorul.
”Sunt convins că s-a renunţat la orice măsură de pandemie”, a mai spus Jurma, precizâns că, prin această decizie a CCR, ”şi-au asigurat spatele, pentru că populaţia se poate îndrepta împotriva lor şi pot spune că au fost forţaţi de CCR”. ”Nu o să mai avem certificatul verde, sunt convins de asta”, a arătat Jurma. Despre evoluţia pandemiei, el a arătat că există o şansă de 20% să scăpăm de pandemie cu acest val, şi sanse mai mari să scăpăm cu următorul val, în toamnă.