Pacienţii cu Covid-19 pleacă la cerere din spitale sau refuză să se interneze, după decizia CCR
Bomba cu COVID e pe cale să explodeze: paturile la terapie intesivă se ocupă de la o zi la alta, în timp ce bolnavii cu simptome ies din spitale sau refuză se se interneze. În lipsa unui bilanţ oficial care să ne spună câţi pacienţi cu COVID s-au externat, reporterii Observator au sunat la spitale din ţară. Concluzia, peste tot e la fel, zeci de oameni infectaţi pleacă acasă cu taxiul sau cu autobuzul.
De Denisa Morariu-Tamaş la 05.07.2020, 20:00- În Prahova, 33 de pacienţi au plecat acasă.
- Oficial, nu e clar câţi pacienţi au ieşit din spitalele româneşti.
Pentru a treia zi consecutiv, pacienţii cu coronavirus pleacă la cerere din spitale. Mai mult, unii refuză să se interneze chiar dacă sunt pozitivi şi au simptome. După decizia Curţii Constituţionale şi în plin vid legislativ, nimeni nu-i poate opri. Oficial nu se ştie câţi bolnavi au părăsit spitalele, dar la un "test aleatoriu" reporterii Observator au descoperit că e un fenomenul ce s-a extins în toată ţara.
Gabriel Avramescu, Prefect de Galaţi: Avem trei persoane care au fost externate dintr-un spital suport Covid şi mai avem inca 3 persoane care refuză internarea, 2 persoane, soţ şi soţie, sunt asimptomatici şi a treia persoană, din păcate o asistenta medicală pozitivă care s-a testat in privat. Că ea nu vrea să se interneze. Mai avem la spitalul de copii care au refuzat internarea.
Dacă la spital au ajuns cu izoleta, la externare bolnavii pleacă aşa cum vor.
Iuliu Moldovan, director DSP Mureş: Astăzi nu e ilegal nici să iei taxi, nici să iei mijlocul de transport în comun. Dacă sunt asimptomatici, poate să vină cineva să-I aducă cu autoturismul propriu şi să plece cu autoturismul propriu, dacă nu au cu ce solicita sprijinul serviciului judeţean de ambulanţă.
Medicii şi autorităţile locale pot doar să facă apel la conştiinţa fiecărui pacient.
Florin Leaşu, Spitalul de Pneumoftiziologie Braşov: Noi putem doar să le explicăm care sunt riscurile şi ce presupune plecatul ăsta acasă, în rest e doar decizia lor. Am mai avut o cerere a unui pacient care a fost adus să nu fie internat, deci a refuzat internarea. Dacă au acest drept, ne-am confruntat cu ambele.
Gabriel Avramescu, Prefect de Galaţi: În momentul acesta, doar conştiinţa oamenilor ne mai poate ajuta.
Situaţia e aceeaşi şi în Bucureşti, Oradea, Cluj sauTimişoara. Bolnavii care ies din spital pierd şi dreptul la tratament. Practic, stau acasă şi aşteaptă să se vindece singuri.
Virgil Musta, medic Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara: Azi, doi pacienţi au făcut cereri pentru externare. Ei au zis că vor să plece acasă cu orice risc. Tratament acasă nu se poate lua, numai la spital. Ei îşi asumă să nu mai ia tratament.
Nici în autoizolare nu e clar dacă stau.
Iuliu Moldovan, director DSP Mureş: Medicul recomandă autoizolarea, dacă poate să nu aibă contact cu nimeni e bine. Lor li se explică, semnează şi, după aceea, fiecare cum consideră. Astăzi, autoizolarea nu mai funcţionează, e o recomandare, în contextul actual al deciziei Curţii Constituţionale.
Numai în Prahova 33 de pacienţi au plecat acasă. Pe plan local, oficialii şi-au făcut propria lege.
George Brezoi, subprefect de Prahova: Cei care sunt internaţi şi solicită externare semnează această declaraţie în faţa unui medic. Aceste declaraţii vor sta la baza unui eventual dosar penal în cazul în care nu sunt respectate regulile şi aceştia infectează alte persoane.
Bolnavii pot fi traşi la răspundere doar dacă se dovedeşte că au îmbolnăvit o altă persoană. Li se face dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.
Efectul libertăţii depline se vede în statistică. 391 de cazuri noi duminică. din 8000 de teste! Practic...5%! Atenţie însă, conform raportărilor, opt judeţe din ţară nu au niciun caz nou în ultimele 24 de ore. Printre ele şi Cluj, unde prefectul, soţia sa şi bebelusul lor de 9 luni au fost depistaţi pozitiv chiar astăzi. Cum se explică? Grupul de comunicare strategic admite faptul că pot fi unele întârzieri în actualizarea datelor şi anunţă că raportările se vor regăsi în următorul buletin.