Pacienţii cu boli cronici, aşteptaţi din nou în spitale: "Am fost în toată ţara asta ca să mă vadă diverşi medici şi nu s-a putut face din cauza asta: spitale închise"
Apel în premieră al oficialilor: dacă aveţi boli cronice, mergeţi din nou la spital! După mai bine de un an în care nu au mai avut acces la tratamente şi operaţii, pacienţii pot din nou să se interneze. Tot mai multe unităţi medicale îşi redeschid porţile pentru alţi bolnavi decât cei de covid.
De Ema Schweninger la 16.06.2021, 08:21"Nu mai văd. Deci, eu, acum... pe dumneavoastră vă văd în ceaţă. E o ceaţă densă şi, nu, nu vă văd", spune o pacientă. Lumea Ilenei e plină de contururi. Femeia nu mai distinge obiecte şi oameni din cauza unei tumori care îi apasă pe nervul optic. De un an şi două luni de când a început pandemia a încercat să se opereze.
Ileana Giuverdea, pacientă: "Vederea mea e compromisă 90%. Am fost în toată ţara asta ca să mă vadă diverşi medici şi nu s-a putut face din cauza asta: spitale închise".
Acum e internată la spitalul Colentina şi va fi operată. Într-un salon alăturat, paciente venite din alte colţuri ale ţării aşteaptă o şansă la o nouă viaţă. "Dureri de cap groaznice. Nu puteam să îmi ţin echilibrul, aveam tulburări de memorie".
Bolnavii cronici, sacrificaţi pentru cei de Covid
În pandemie, spitalele s-au închis pentru pacienţii cu boli cronice. În 2019 au fost raportate 3,3 de milioane de internări. În 2020, cu un milion mai puţine.
Horaţiu Ioani, medic neurochirurg Spitalul Colentina: "În perioada COVID au venit pacienţi pe care i-am pus pe liste de aşteptare. Pentru cei care aveau nişte afecţiuni care noi consideram că nu mai pot să aştepte îi îndrumam către alte centre".
Alin are o afecţiune cronică şi nu a reuşit să ajungă la medicul lui de un an. Starea lui s-a agravat.
Alin Bujan, pacient: "Tratamentul îl ridic din altă parte, de la un container. Investigaţiile medicale nu reuşesc să le fac acolo unde trebuie, la medicul meu curant şi sunt nevoit să accesez servicii private ceea ce implică nişte costuri foarte mari 2.500 de lei".
În toate secţiile au apărut liste de aşteptare. Numărul pacienţilor trecuţi pe ele e atât de mare, încât medicii nu ştiu când îi vor putea trata pe toţi.
Ioan Balea, medic pneumolog Spitalul Colentina: "Pot să văd undeva între 10 şi 15 pacienţi pe zi şi aş avea treaba asta pentru câteva săptămâni de acum".
Ema Schweninger, reporter Observator: 2021: primul trimestru 525.000 internări. 2019: primul trimestru 941.000 internări. În primele 3 luni ale anului, în toate spitalele din ţară au fost internaţi 525.000 de bolnavi. În primul trimestru din 2019, aşadar, înainte de pandemie, au fost raportate aproape 1 milion de internări. Cu 45% mai multe decât acum.
Întoarcerea la normalitate în spitale
Autorităţile fac apel la pacienţi să vină în spitale. 178 din cele 243 de spitale care îngrijeau şi pacienţi cu noul coronavirus sau exclusiv pacienţi cu COVID au solicitat avize pentru creşterea numărului de paturi pentru bolnavii cu afecţiuni cronice.
Magda Ciobanu, director Ministerul Sănătăţii: "A mai fost adoptată o măsură îndepărtarea acelei obligaţii ca în saloane paturile să fie distanţate la 2 metri, practic, revenind la situaţia de dinainte, numărul pacienţilor care se pot interna într-un salon va fi aproape, dacă nu chiar practic ca înainte de pandemie".
Adrian Gheorghe, preşedintele CNAS: "Spitalele implicate în tratarea pacienţilor COVID au fost finanţate la nivelul ceea ce înseamnă cheltuială efectivă. În contextul de revenire graduală la normalitate, inclusiv în finanţarea spitalelor, intenţia este aceea de reveni la modalităţile uzuale de plată. Va fi o trecere graduală la această modalitate. Nu va fi pus niciun spital în situaţia ca peste noapte să fi primit un anumit volum de fonduri pentru tratarea cazurilor COVID şi mâine vor trebuie să trateze aceiaşi pacienţi cu mai puţini bani".
Aproape o treime din rezidenții UE s-au bazat pe pile pentru a avea acces la asistență medicală în timpul pandemiei, iar în România, 1 din 5 oameni a dat mită pentru a beneficia de aceste servicii, arată un sondaj Transparency International și The Global Corruption Barometer, citat de The Guardian.