Mituri despre diete în care nu ar trebui să crezi. Alimentația fără carbohidrați, o greseală
Internetul este cel mai puternic aliat al femeilor atunci cand vine vorba de diete. Dar lucrurile care au funcţionat pentru prieteni, bloggeri sau pur si simplu cele pe care le găsim pe site-uri ne pot face mai mult rau decat bine.
De Redactia Observator la 11.03.2019, 14:01Internetul este cel mai puternic aliat al femeilor atunci cand vine vorba de diete. Dar lucrurile care au funcţionat pentru prieteni, bloggeri sau pur si simplu cele pe care le gasim pe site-uri ne pot face mai mult rau decat bine.
"Dacă ar fi să facem un top al miturilor şi al ideilor preconcepute în ceea ce priveşte alimentaţia aş începe cu "nu mănânc pâine". Nu mănânc carbohidraţi, scot glucidele, este cea mai mare greşeală. În primul rând o dietă cu carbohidraţi este o dietă restrictivă, este o dietă care într-adevăr are rezultate pe cântar, dar sunt rezultate care ţin 2 zile. În cât timp le-ai dat, atât de repede le pui şi nu numai că se pun repede, se pun în plus. Respectivul program alimentar vine însoţit de stare psihologică proastă, să nu uităm că până la urmă carbohidraţii sunt precursori de seratonina, dau o stare de bine" a declarat Lygia Alexandrescu, nutriţionist.
"Sigur, nu trebuie mâncată pâine multă nu trebuiesc mâncaţi carbohidraţi mulţi şi aici mă refer la orez, la paste, cartof fiert, evident, pastele şi orezul în forme integrale şi nu în cantitate mare. Nu mai mult de 60 de grame de pâine, de exemplu, nu mai mult de 150 de grame produs finit de orez sau de cartof fiert sau de paste fierte" a continuat specialistul.
O singură felie de pâine albă are în jur de 90 de calorii. Este indicat ca o persoană să mănânce, zilnic, în jur de 2 felii de pâine integrală.
"A nu mânca deloc carbohidraţi este cea mai mare greşeală. În timp organismul resimte şi apare constipaţia, nu sunt fibre suficiente, nu este senzaţie de saţietate şi o mare problemă mai ales la femei este pofta de dulce, după ora 16. Dieta trebuie sa contina carbohidrati, baza piramidei alimentare sunt carbohidraţii" a menţionat nutriţionistul Lygia Alexandrescu.
"Mănânc foarte puţin, cât mai restrictiv caloric în aşa fel încât să slăbesc mai mult. Dimpotrivă, e ca şi cum organisuml este o maşinărie, cum nu îi pui motorină şi ai vrea să meargă. Sigur, dacă o împingi merge, dar va merge tot timpul sughiţat. Vorbind de o persoană de 100 de kilograme minimul este de 2000 de kcal pentru că acel organism are nişte funcţii şi funcţiile sunt îndeplinite pe baza unui aport energetic. A nu se mânca suficiente calorii înseamnă în primul rând o înfometare, o permanentă foame, o stare psihologică proastă, însoţită de ameţeală, de durere, de lipotimie. Avem atâtea cazuri de persoane care leşină pe stradă tocmai pentru că ţin o dietă dezechilibrată" a spus Lygia Alexandrescu, cu privire la un alt mit al dietelor.
"Nu acel mit cu 2 litri de apă băuţi pe nerăsuflate, metoda japoneză, hai să ne întoarcem la bunici. Omul la ţară bea o gură de apă când se trezea, acum că punem şi un pic de lămâie şi un pic de ghimbir , e o metodă foarte bună de a începe ziua, dar nu de a consuma doar apă cu lămâie" a mai adăugat Lygia Alexandrescu, nutriţionist.