Părerile experților despre tulpina românească de coronavirus. Cătălin Apostolescu, infecționist: "Deocamdată nu ştim dacă este periculoasă"
Există şi mutaţia românească a coronavirusului. A fost descoperită încă de anul trecut şi a ajuns în peste 30 de ţări. Ministrul Sănătăţii ne asigură că, deşi am aflat abia acum de tulpină, lucrurile sunt sub control.
De Ema Schweninger la 25.02.2021, 22:56- Unii specialişti cred că variata românească de SARS-CoV-2 este mai agresivă şi rezistentă la tratament
Cătălin Apostolescu, manager Institutul Matei Balş: S-au identificat astfel de noi tulpini şi în România. Nu înseamnă că tulpina aceea a apărut în România sau că tulpina aceea este caracteristică României. Asta înseamnă doar faptul că a fost observată pentru prima oară în România. De cel puţin două luni de zile. Deocamdată nu ştim dacă este periculoasă sau nu.
Tulpina românească de SARS-CoV-2 se numește N439K. Specialiştii de la Institutul Cantacuzino au depistat-o prima dată în România în primăvara anului trecut.
Reporter: Autorităţile au fost informate?
Cătălin Apostolescu, Institutul Matei Balş: Evident.
Reporter: Şi s-a schimbat ceva?
Cătălin Apostolescu, Institutul Matei Balş: Nu s-a schimbat nimic.
Reprezentanţii ministerului Sănătăţii spun că varianta a fost identificată iniţial în Scoţia şi apoi a fost descoperită şi în ţara noastră. După care s-a răspândit cu repeziciune în peste 30 de ţări. Deşi informaţiile există de câteva luni, autorităţile au reacţionat abia acum şi ne asigură că lucrurile sunt sub control.
Ministrul Sănătății susține că lucrurile sunt ținute sub control
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: Am auzit ceva în drum încoace. Înţeleg că este din Scoţia dar sigur se poate să se fi pripăşit şi pe la noi. Înţelegea mea este că lucrurile sunt bine ţinute sub control şi că avem monitorizare atât din partea autorităţilor româneşti cât şi din partea autorităţilor internaţionale.
Nu se ştie deocamdată dacă mutaţia este mai periculoasă dar sunt temeri că ar face virusul mai rezistent la antibiotice. Ţările nordice, unde a ajuns varianta găsită în România, sunt acum în alertă.
Virgul Musta, medic infecţionist: S-a izolat această tulpină în Danemarca, o tulpină care se pare că, de asemenea, ca şi tulpina englezească este ceva mai contagioasă şi este posibil să dea şi forme mai severe de boală. Se pare că tulpina din Danemarca şi răspunde mai greu la tratament.
Alexandru Rafila, membru în comitetul executiv al OMS: E vorba de o mutaţie punctiformă şi nu există până dovezi până în momentul de faţă că această mutaţie s-ar asocia cu o eficacitate mai mică a vaccinurilor. Virusul poate scăpa răspunsul imun generat de vaccinuri, dacă aceste mutaţii sunt cumulative şi afectează în măsură mai mare zona aceea neutralizată de către anticorpi.
Virusul SARS-CoV-2 a suferit mii de mutaţii
Adrian Marinescu, medic infecţionist: Practic, îşi schimbă cămaşa şi e modul în care el se adaptează. Este o competiţie pentru cine reuşeşte să reziste până la urmă. La un moment dat, ne putem aştepta să interfere şi cu variantele de vaccin. Trebuie să luăm în calcul un update pentru vaccin.
Medicii sunt cu atât mai îngrijoraţi cu cât numărul cazurilor de COVID-19 este în creştere în România. 3.923 de români au fost diagnosticaţi cu boala în ultimele 24 de ore. Cei mai mulţi din ultima lună.
Fondatorul trupei Cargo Adi Bărar este internat în spital, iar foștii săi colegi de trupă spun că starea lui este "mai fragilă decât ne-am fi putut închipui".