Antena LIVE

Curs valutar

Pericolul ascuns al luminii telefoanelor. Lumina albastră afectează retina

În România, trei din zece copii petrec aproximativ trei ore pe zi pe internet, pe telefon, tabletă sau laptop. Adulţii petrec şi mai multe ore şi puţini sunt cei care îşi amintesc să activeze filtrul pentru lumina albastră. Ştiţi că majoritatea telefoanelor au acum acest filtru.

De la 27.11.2019, 13:51
WhatsApp
Vezi și:

În România, trei din zece copii petrec aproximativ trei ore pe zi pe internet, pe telefon, tabletă sau laptop. Adulţii petrec şi mai multe ore şi puţini sunt cei care îşi amintesc să activeze filtrul pentru lumina albastră. Ştiţi că majoritatea telefoanelor au acum acest filtru.

Ca să văd daţi seama de impactul luminii ecranului, există studii care arată că 10 minute cu ochii la soare sunt echivalente cu 10 ore în faţa ecranului.

Pe termen lung, lumina albastră afectează retina, prin urmare, degradează vederea şi afectează chiar şi ritmul biologic, spun medicii.

Teodora: Trei, patru ore, acum depinde, dacă punem și zilele de weekend se mărește acest interval.

Obiceiul Teodorei este de fapt, al nostru, al tuturor. Statisticile arată că aproape 90 la sută dintre tinerii români petrec pe gadgeturi mai bine de 3 ore. Zi de zi.

Şi fără să îşi dea seama, se expun unor pericole uriaşe. Căci lumina albastră pe care o emit telefoanele, televizoarele ori laptopurile, de cinci ori mai puternică decât cea obişnuită, este obositoare şi dăunează vederii.

Olga Melnic, medic oftalmolog: Poate afecta celulele fotoreceptoare din retina. Sindromul de ochi uscat poate afectat foarte mult calitatea vieții. Lumina aceasta albatra prin creșterea proceselor oxidative poate sa duca la alterarea celulelor de pe supr ochiului,. Ochiul se usuca în timp, sindromul de ochi uscat se manifesta prin senzație de usturime, inrosirea ochiului, hiperlacrimare.

Iar cei mai afectaţi sunt copii, pentru că ochii lor absorb mai repede lumina albastră emisă de ecrane, comparativ cu cei ai adulţilor. Tot ei sunt şi mai expuşi în faţa dependenţei de gadgeturi.

Specialiştii recomandă nu doar să limităm timpul petrecut în faţa lor, ci şi să ne mutăm privirea la un anumit interval de timp, măcar pentru 20 de secunde.

Olga Melnic, medic oftalmolog: Sa petrecem cât mai puțin timp în fata calculatorului, sa crestem distanța în fata calculatorului, sa folosim ochelari cu protecția cu filtru pt lumina albastră, să facem pauze bineînțeles cand lucram la calculator.

În plus, ar trebui să mărim dimensiunea textului pe ecran, dar şi să instalăm aplicaţii care să activeze filtre de protecţie împotriva luminii albastre. Pe lângă faptul că aceasta afectează sănătatea ochilor, opreşte şi secreţia de melatonină. Rezultatul: episoade de insomnie.

Lygia Alexandrescu, nutriționist: Este hormonul care pune geană pe geană, după ce apune soarele, aceasta melatonină are un rol foarte important în controlarea greutății, în momentul în care stăm mult cu ochii în telefon crește cantitatea de cortizol, hormonul stresului, împreună cu cei doi hormoni reglatori ai apetitului, leptina și grelina.

Inclusiv pielea poate avea apoi de suferit din cauza luminii albastre degajate de gadgeturi.

Mariana Sturza, medic specialist dermatolog: Razele luminii albastre patrund in profunzimea pielii, unde este localizata elastina si colagenul, de aceea afecteaza elasticitatea.

Încă şi mai grav este că expunerea pe termen lung la lumina albastră poate provoca leziuni cerebrale şi poate accelera procesul de îmbătrânire, spun cercetătorii americani.

Trebuie să ştim, înainte de toate, că Soarele este principala sursă de lumină albastră. Acest tip de lumina are cele mai mici lungimi de undă şi cea mai mare vibraţie.

Deşi cantitatea de lumină albastră emisă de gadgeturi este mult mai mică în comparaţie cu cea emisă de Soare, oamenii petrec tot mai mult timp în faţa ecranelor plate. Iar efectele pe termen lung pot fi extrem de periculoase.

Olga Melnic, medic oftalmolog: Într-adevăr, poate să influenţeze organele noastre, pielea, ochiul, creierul. Lumina aceasta are capacitatea de a creşte procesele de oxidare, poate afecta celulele foto receptoare din retină şi poate duce le degenerescenţă maculară, macula e regiunea centrală din retină care răspunde de vedere centrală, dacă macula degenerează înseamnă că pierdem vederea.

Iar efectele pot fi devastatoare şi în cazul copiilor.

Olga Melnic, medic oftalmolog: E foarte important să înţelegem că cristalinuil, mediile optice, la copii este mult mai transparent ca la adulţi. Şi atunci nu blochează mai deloc lumina albastră şi atunci toate razele astea ajung la retină, de aceea, în primul rând copiii trebuie protejaţi şi feriţi de lumina albastră. Maximum ar trbui o oră pe zi.

Mai ales copiii cu vârstă de până în zece ani. Insa:

Olga Melnic, medic oftalmolog: Cristalinul este transparent la oamenii tineri, toţi tinerii sunt în grupă de risc.

Iar în cazul adulţilor:

Olga Melnic, medic oftalmolog: Poate să apară degenerescenţă maculară legată de vârstă şi lumina albastră influenţează cu atât mai mult acest proces

Există câteva recomandări extrem de importante ale specialiştilor

Olga Melnic, medic oftalmolog: Să înlocuim pe cât este posibil becurile acestea economice, LED, cu becuri cu lumina galbemă, să creştem cât mai mult distanţa faţă de calculator şi să stăm cât mai puţin în faţa calculatorului

Pentru smartphone urile care nu au presetat din fabrică opțiunea de a activa filtru de protecție împotriva luminii albastre, există varianta instalării unor aplicații verificate

Însă și tenul poate avea, în timp, de suferit din cauza orelor petrecute în exces în fața ecranelor

Mariana Sturza, medic specialist dermatolog: Nu este suficientă doar protecția împotriva razelor UVA și UVB. Razele luminii albastre patrund in profunzimea pielii, unde este localizata elastina si colagenul, de aceea afecteaza elasticitatea.

Pentru cei care petrec mult timp in fata ecranelor, specialistii recomanda un consult oftalmologic, in urma caruia specialistul poate indica o pereche de ochelari cu filtru de protectie, cu sau fara dioptrii.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

social observator13 lumina telefoane tablete lumina albastra ochii
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu interzicerea completă a telefoanelor mobile la şcoală?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025