Plante decorative care pot fi periculoase în apartament
Un semnal de alarmă tras de o mamă pe o reţea de socializare a adus în atenţia părinţilor o problemă la care puţini se gândeau. Cât de sigure sunt plantele decorative pe care le avem în casă? Multe dintre florile folosite pentru înfrumuseţarea locuinţelor sunt, de fapt, extrem de toxice.
De Redactia Observator la 14.07.2019, 01:17Un semnal de alarmă tras de o mamă pe o reţea de socializare a adus în atenţia părinţilor o problemă la care puţini se gândeau. Cât de sigure sunt plantele decorative pe care le avem în casă? Multe dintre florile folosite pentru înfrumuseţarea locuinţelor sunt, de fapt, extrem de toxice.
Într-un mesaj postat pe Internet, o mamă povesteşte că bebeluşului ei i s-a făcut rău după ce a muşcat din frunza unei plante de apartament. Postarea a strâns sute de comentarii, mai ales că vorbim despre o plantă des întâlnită în casele românilor. Se numeşte Alocasia şi face parte din aceeaşi familie cu alte plante decorative populare precum floarea flamingo sau filodendronul.
Adela Boieriu, biolog la Grădina Botanică a Universităţii Bucureşti: În contact, de exemplu, cu mucoasa tubului digestiv, cu mucoasa gâtului sau în contact cu pielea se pot întâmpla probleme destul de neplăcute. De la iritaţii uşoare, până la probleme foarte grave, intoxicaţii.
Pe lista plantelor toxice pe care le întâlnim în orice casă mai sunt muşcatele, azaleele şi crăciuniţele. Cel mai periculos este leandrul.
Adela Boieriu, biolog la Grădina Botanică a Universităţii Bucureşti: O frunză poate să ucidă un copil, chiar şi o persoană adultă dacă este consumată.
Probabil una dintre cele mai cunoscute plante decorative, pe care mulţi o folosesc pentru efectul cicatrizant natural, aloe, poate să provoace complicaţii digestive, dacă este ingerată în cantităţi mari.
Medicii recomandă ca toate plantele decorative să fie ţinute la distanţă de copii şi de animalele de companie. În cazul în care sunt consumate accidental, câţiva paşi importanţi ar putea face diferenţa între viaţă şi moarte.
Cosmin Dugan, specialist medicină internă: Îşi poate provoca rapid o vărsătură în ideea de a elimina o cantitate cât mai mare din planta ingerată şi apoi să se prezinte de urgenţă la camera de urgenţă. Şi eventual să aducă şi o fotografie sau chiar planta.
Deşi eliberează oxigen, purifică aerul şi reglează umiditatea, noaptea plantele respiră, la fel ca oamenii. De aceea, specialiştii recomandă să nu le ţinem în dormitor, mai ales pe cele care au parfumuri puternice.